Joucas

Joucas is een mooi plaatsje in het departement Vaucluse, in de streek die bekend staat als de Luberon. Het plaatsje ligt tegen een heuvel aan, vlakbij de okergroeve bij Roussillon, ook wel Le Sentier des Ocres genoemd. Het plaatsje ligt tussen de bekendere plaatsjes Gordes en Roussillon en vanuit Joucas kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving.

Geschiedenis van Joucas

De aanwezigheid van het plaatsje Joucas werd voor het eerst benoemd in een historisch document van de abdij van Saint Victor in Marseille uit het jaar 1055 na Christus. Het plaatsje was zeer strategisch gelegen, tegen een helling vanwaar men een uitgebreid uitzicht had op de omringende omgeving. Zo kon men de vijand tijdig aan zien komen. Door de eeuwen heen behoorde het plaatsje toe aan de bisschoppen van Apt of aanverwante families. Aan het begin van de dertiende eeuw werd het plaatsje geschonken aan de orde van de Hospitaalridders. Mede dankzij de aanwezigheid van deze orde wist Joucas relatief ongeschonden de Godsdienstoorlogen door te komen.
Het plaatsje is nooit echt groot geweest. Vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog had het plaatsje ongeveer 200 inwoners. Na de oorlog, zo rond de jaren zestig was het dorp grotendeels vervallen. In de jaren zeventig begon men met grootschalige herstelwerkzaamheden, waarna het plaatsje bekend kwam te staan als een van de mooiste plaatsjes in de Luberon.

Joucas vandaag de dag

Vandaag de dag behoort dit plaatsje volgens de kenners tot de mooiste dorpjes in de Luberon. Hoewel het plaatsje minder bekend is dan plaatsen als Gordes, Roussillon, Apt en Ansouis, is dit plaatsje minimaal even mooi te noemen. Het plaatsje heeft verschillende pittoreske, smalle straatjes en mooie oude gebouwen. Een wandeling door dit mooie plaatsje is dan ook meer dan de moeite waard. Voor een uitgebreid bezoek aan dit plaatsje kunt u gerust een middagje de tijd nemen. Wanneer u het plaatsje bezoekt is het meer dan de moeite waard om de kerk te bezichtigen. De kerk is herbouwd in 1766 en herbergt enkele prachtige schilderwerken!

Joucas bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje in de Luberon zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: