L’Isle-sur-la-Sorgue

L’Isle-sur-la-Sorgue is een plaatsje gelegen in het departement Vaucluse, in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Het plaatsje is gelegen tussen de grotere stad Avignon, en de noordelijke vallei van de Luberon, nabij Fontaine-de-Vaucluse. L’Isle-sur-la-Sorgue wordt ook wel het Venetië van zuid-Frankrijk genoemd, vanwege de rivieren die bij het plaatsje samenstromen.

L'Isle-sur-la-Sorgue

Geschiedenis van L’Isle-sur-la-Sorgue

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit bijzondere plaatsje oorspronkelijk is ontstaan doordat de Romeinen op de locatie van het huidige plaatsje een kamp bouwden, een zogenaamd castrum. In feite was dit niets meer dan een met houten muren omheinde plek waar de Romeinen zich al dan niet tijdelijk, vestigden. Doordat het Romeinse kamp bescherming bood aan de lokale bevolking, vestigden zich al snel mensen uit de gehele omgeving in de buurt van het kamp. Zo groeide het Romeinse kamp uit tot een klein dorpje. Ook na de val van het Romeinse Rijk bleef het dorpje doorgroeien. Gedurende de middeleeuwen was het plaatsje aan de rivier Sorgue uitgegroeid tot een klein stadje. Het stadje werd door de pausen uit Avignon gezien als een toevluchtsoord voor naburige steden. Dit was dan ook de reden dat besloten werd om verdedigingswerken aan te leggen, om zo de stad te beschermen.

L’Isle-sur-la-Sorgue bleef gespaard van de godsdienstoorlogen, welke in de rest van de Provence wel veel ellende veroorzaakte. L’Isle-sur-la-Sorgue kreeg echter wel te maken met verschillende epidemieën van de pest, in de jaren 1458, 1628, 1629 en 1721. Ook maakte de ziekte Cholera veel slachtoffers onder de inwoners van het plaatsje in de jaren 1837 en 1854. Ondanks deze zwarte bladzijdes uit de geschiedenis van dit plaatsje, is L’Isle-sur-la-Sorgue toch uitgegroeid tot het prachtige plaatsje zoals dat vandaag de dag bekend staat.

L’Isle-sur-la-Sorgue vandaag de dag

Vandaag de dag is L’Isle-sur-la-Sorgue een populaire vakantiebestemming. Dit heeft grotendeels te maken met de antiekmarkt. Wekelijks is er een grote markt in het dorpje, waarbij een groot deel van de markt volstaat met allerlei antiek. Het is dan ook niet voor niets dat dit plaatsje al meer dan dertig jaar ook wel bekend staat als de Curiosahoofdstad bij uitstek. Maar ook op de dagen dat er geen markt is, is het leuk om L’isle-sur-la-Sorgue te bezoeken. Zo zijn er meerdere gezellige restaurantjes te vinden, alsmede enkele leuke winkeltjes met lokale specialiteiten. Een bezoekje aan dit bijzondere plaatsje is absoluut de moeite waard!

L'Isle-sur-la-Sorgue

L’Isle-sur-la-Sorgue bezoeken?

Zelf ervaren waarom dit stadje ook wel het Venetië van zuid-Frankrijk wordt genoemd? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: