Lourmarin

Lourmarin is een plaatsje gelegen in het departement Vaucluse, in de regio Provence. Het plaatsje ligt aan de voet van het massief dat bekend staat als de Luberon en behoort officieel tot de allermooiste dorpjes in heel Frankrijk.Lourmarin

Geschiedenis van Lourmarin

Uit opgravingen is gebleken dat de locatie van het plaatsje al in de prehistorie bewoond is geweest. De daadwerkelijke geschiedenis van het plaatsje begint echter pas in de twaalfde eeuw na Christus, nadat hier een fort werd gebouwd. Rondom dit fort ontstond al relatief snel een klein dorpje, doordat de bevolking vanuit de omringende omgeving naar de nabijheid van het fort verhuisde om zo beschermd te kunnen worden tegen bijvoorbeeld de struikrovers die de omgeving onveilig maakten. In de elfde eeuw na Christus was Lourmarin uitgegroeid tot een belangrijk commercieel centrum.

Dit kwam doordat het plaatsje gelegen was aan een belangrijke handelsroute tussen Apt en Marseille. In de veertiende eeuw na Christus raakte de streek rondom het plaatsje nagenoeg helemaal onbewoond door herhaaldelijke plunderingen en de pest. Ondanks deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het plaatsje wist Lourmarin toch uit te groeien tot het prachtige plaatsje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Lourmarin vandaag de dag

Wanneer u dit plaatsje vandaag de dag bezoekt zult u begrijpen waarom het plaatsje tot de allermooiste plaatsjes in heel Frankrijk behoort. De oude huizen in het plaatsje staan dicht opeengepakt en de combinatie met haar prachtige oude, smalle straatjes is werkelijk waar schitterend. Tel hier de mooie fonteinen, winkeltjes, galerieën, restaurants en terrasjes bij op en zult waarschijnlijk concluderen dat Lourmarin terecht tot de allermooiste plaatsjes behoort. Bovendien is het plaatsje gelegen op een schitterende locatie. Vlakbij vele mooie bezienswaardigheden zoals de Montagne Sainte-Victoire en plaatsen als Cavaillon, Aix-en-Provence en L’Isle-sur-la-Sorgue. Lourmarin is een plaatsje dat u echt eens bezocht moet hebben en is een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de Provence.
Lourmarin

Lourmarin bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: