Lucéram

Lucéram is een mooi plaatsje aan de rivier Paillon, ongeveer 27 kilometer ten noorden van Nice, in het departement Alpes-Maritimes. Dit oude dorpje ligt op een hoge rots en kijkt uit over de omringende omgeving.

Geschiedenis van Lucéram

Het plaatsje Lucéram kent een lange geschiedenis, die teruggaat tot aan de vijfde eeuw voor Christus. Op de huidige locatie van het plaatsje zou destijds een versterkte nederzetting hebben gelegen die toebehoorde aan de Lepontii-stam. Dit was een van de laatste stammen die door de Romeinen werd verslagen, nadat de Romeinen vanuit Italië Zuid-Frankrijk binnentrokken. Het plaatsje was strategisch gelegen aan een pad dat het plaatsje La Turbie verbond met de vallei van de rivier Vésubie. In een historisch document uit het jaar 1108 werd het plaatsje Lucéram voor het eerst officieel vermeld.

Tijdens de middeleeuwen viel het plaatsje onder het bewind van de graven van de Provence. Ook werd er in deze periode een kasteel gebouwd. Enerzijds om het plaatsje en haar inwoners te beschermen, maar zeker ook om een nabijgelegen belangrijke handelsroute te kunnen overzien. Hoewel de aanwezigheid van het kasteel betekende dat de inwoners van het plaatsje goed beschermd waren tegen kwaadwillenden, bood het kasteel geen bescherming tegen de Pest. Aan het einde van de vijftiende eeuw maakte deze dodelijke ziekte, evenals in vele andere steden en dorpen in het zuiden van Frankrijk, vele slachtoffers. Ondanks deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Lucéram staat het plaatsje tegenwoordig bekend als een van de mooiste dorpjes in dit gebied.

Lucéram vandaag de dag

Vandaag de dag is Lucéram een van de leukste dorpjes in het binnenland van Nice. Zijn prachtige middeleeuwse gebouwen en smalle straatjes maken een wandeling door dit mooie plaatsje meer dan de moeite waard. Het kasteel dat een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van het plaatsje, is niet meer. Vandaag de dag staat er enkel nog een oude toren overeind. Uw bezoek aan dit plaatsje is niet compleet zonder dat u de mooie kerk heeft gezien. De église Sainte-Marguerite is gebouwd op de locatie waar ooit een deel van het kasteel heeft gestaan. Deze prachtige parochiekerk staat bekend om het mooie altaar. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Alpes-Maritimes is een bezoekje aan dit prachtige plaatsje meer dan de moeite waard!
Lucéram

Lucéram bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant: