Lurs

Lurs is een mooi plaatsje in het departement Alpes-de-Haute-Provence.Lurs Het dorpje ligt op een heuveltop boven de vallei van de rivier Durance. De grotere plaats Forcalquier ligt ongeveer tien kilometer ten westen. Dit mooie plaatsje kent een rijke geschiedenis.

Geschiedenis van Lurs

Dat het plaatsje Lurs een rijke geschiedenis kent, blijkt wel uit de aanwezigheid van verschillende oude Romeinse bouwwerken. Zo blijkt uit de aanwezigheid van een Romeinse brug uit de tweede eeuw na Christus dat de heuveltop waar het plaatsje op ligt al vroeg in de geschiedenis bewoond werd. Natuurlijk was deze heuveltop vanuit strategisch oogpunt belangrijk. Vanaf deze heuveltop had men immers een goed uitzicht over de vallei van de rivier Durance. Vanaf de negende eeuw kwam het plaatsje in handen van de bisschoppen van Sisteron, die hier hun zomerresidenties bouwden. Ook werd de Romaanse kerk in het plaatsje aanzienlijk verfraaid en uitgebreid. Aan het begin van de twintigste eeuw zijn er in de omgeving van het plaatsje enkele archeologische opgravingen uitgevoerd. Tijdens deze opgravingen zijn er sporen gevonden die er op duiden dat hier zelfs al voor de komst van de Romeinen sprake was van menselijke bewoning.

Lurs vandaag de dag

Vandaag de dag is het plaatsje Lurs meer dan de moeite waard om te bezoeken wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Alpes-de-Haute-Provence, of elders in de regio Provence. Het plaatsje is weliswaar niet heel erg groot, maar voor een uitgebreid bezoek kunt u gerust anderhalf uur de tijd nemen. Vanuit het plaatsje kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de vallei van de Durance en het Plateau de Valensole. Een bezoekje aan Lurs is prima te combineren met een bezoekje aan de grotere stad Forcalquier, of aan de mooie abdij van Ganagobie, die ongeveer tien kilometer ten noorden van het dorpje ligt!

In de omgeving van Lurs

Dit prachtige plaatsje ligt in het departement Alpes-de-Haute-Provence. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Alpes-de-Haute-Provence en de mooiste steden en dorpen in Alpes-de-Haute-Provence inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

Lurs bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Alpes-de-Haute-Provence op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-de-Haute-Provence ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk