Malaucène

Malaucène is een plaatsje gelegen aan de voet van de beroemde berg Mont Ventoux, in het departement Vaucluse. Het dorpje geldt als een van de drie officiële startpunten voor de beklimming van de Mont Ventoux per fiets. De andere dorpjes van waaruit de Mont Ventoux kan worden beklommen zijn Bèdoin en Sault.

Malaucène

Geschiedenis van Malaucène

Uit opgravingen is gebleken dat de locatie van Malaucène al in de prehistorie bewoont moet zijn geweest. Zo zijn er onder andere vuurstenen opgegraven die duiden op de aanwezigheid van Neanderthalers. Ook zijn er sporen gevonden die er op duiden dat de Romeinen een kleine nederzetting hebben gehad op de locatie van het huidige stadje. Het feit dat er in het nabijgelegen stadje Vaison-la-Romaine gehele Romeinse woonwijken zijn blootgelegd is een ander bewijs van de het feit dat de Romeinen zich in dit gebied hebben gevestigd. Ook zijn er sporen gevonden van een Romeins aquaduct dat de stad Vaison-la-Romaine van water heeft voorzien. In de middeleeuwen groeide Malaucène uit tot een ommuurd vestingstadje. Ondanks de vele verdedigingswerken, viel het stadje toch ten prooi aan de Calvinisten gedurende de Godsdienstoorlogen. Later in de geschiedenis, gedurende de Tweede Wereldoorlog, kregen de inwoners van het stadje te maken met represailles van de Gestapo, omdat het Franse verzet in de regio aanslagen had gepleegd op het Duitse leger. Hierbij kwamen negen inwoners van Malaucène om het leven. Ondanks deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Malaucène, groeide het stadje uit tot het gezellige plaatsje zoals dit vandaag de dag bekend staat.

Malaucène vandaag de dag

Vandaag de dag is dit plaatsje aan de voet van de Mont Ventoux een populaire vakantiebestemming. Dit heeft deels te maken met het feit dat vele wielrenners ieder jaar weer de Mont Ventoux per fiets willen bedwingen. Hierbij geldt de beklimming vanuit dit plaatsje als de op-een-na zwaarste beklimming. De beklimming vanuit Bèdoin wordt over het algemeen gezien als de moeilijkste beklimming, terwijl de beklimming vanuit het plaatsje Sault als de makkelijkste beklimming wordt gezien. Het bereiken van de top van de Mont Ventoux per fiets is echter een sportieve prestatie van formaat, ongeacht vanuit welk dorpje deze beroemde berg beklommen wordt. Ook voor diegenen die niet de ambitie hebben om de Mont Ventoux per fiets te beklimmen is Malaucène een leuk plaatsje om te bezoeken. Malaucène is namelijk een typisch Provençaals dorpje. Iedere week is er een Provençaalse markt in het dorpje, waar veel streekproducten te koop zijn. Tot slot is is dit leuke plaatsje ideaal gelegen ten opzichte van vele indrukwekkende bezienswaardigheden in de Provence, zoals de pausenstad Avignon, of het prachtige dorpje Grignan. Malaucène kan dan ook wel bestempeld worden als de ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie!

Malaucène

Malaucène bezoeken?

Zelf dit leuke dorpje verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: