Marseille

Marseille is een grote stad gelegen in de regio Provence. Na Parijs is Marseille de stad met de meeste inwoners in Frankrijk. De stad ligt aan de Middellandse Zee, en heeft een heerlijk Mediterraan klimaat. Marseille staat bekend als de oudste stad van Frankrijk.

Marseille

Geschiedenis van Marseille

Marseille is een stad met een rijke geschiedenis. Marseille is van oorsprong een Griekse kolonie. De stad is rond 600 voor Christus gesticht, en kreeg de naam Massilia. De kolonie was erg belangrijk voor de Grieken, omdat het de handel met de Kelten eenvoudiger maakte. Vanwege haar gunstige ligging aan de Middellandse Zee, groeide Massilia al snel uit tot een groot en belangrijk handelscentrum. De stad kreeg echter veelvuldig te maken met de Etrusken en de Carthagers. Hierop werd door het bestuur van de stad het besluit genomen om zich vrijwillig aan te sluiten bij het Romeinse Rijk. Zo behield de stad grotendeels zijn vrijheid, en kon zij tegelijkertijd profiteren van de Romeinse verdediging tegen vijandelijke volken. Nadat Massilia in de strijd tussen de Romeinse veldheren Caesar en Pompeius voor de verliezende kant kozen, namen de legers van Caesar de stad in.

De stad werd vervolgens ontdaan van zijn politieke zelfstandigheid. Na de val van het Romeinse Rijk werd de stad regelmatig geplunderd en bezet door de Visigoten, de Bourgondiërs en de Franken. Ook kreeg de stad te maken met plunderingen door islamitische piraten. Rond de negentiende eeuw groeide de stad uit tot een geliefde bestemming voor kunstenaars. De stad maakte een periode van groei door dankzij het opkomende toerisme, en door de toenemende handel. Hierdoor groeide Marseille uit tot de grote stad die het vandaag de dag is.

Marseille vandaag de dag

Vandaag de dag is Marseille een stad waarin veel te zien en te beleven is. De sporen uit de rijke geschiedenis van de stad zijn nog goed zichtbaar. In de stad zijn vele musea te vinden die zich richten op de geschiedenis van deze grote stad. Ook verschillende indrukwekkende bouwwerken zoals de Basiliek Notre Dame de la Garde, en het Palais Longchamp zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken. In de binnenstad zijn talloze leuke winkels en gezellige restaurants te vinden. Dankzij de combinatie van het heerlijke klimaat en de prachtige bezienswaardigheden is deze stad uitermate geschikt als bestemming voor een stedentrip!

Marseille

In de omgeving van Marseille

Deze prachtige stad ligt in het departement Bouches-du-Rhône. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Bouches-du-Rhône en de mooiste steden en dorpen in Bouches-du-Rhône inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

Marseille bezoeken?

Wilt u deze prachtige stad zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Bouches-du-Rhône op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Bouches-du-Rhône ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk