Ménerbes

Ménerbes is een prachtig plaatsje op een heuvel in de Luberon, in het departement Vaucluse. Volgens de kenners behoort dit dorpje tot de allermooiste plaatsjes in heel Frankrijk.Ménerbes

Geschiedenis van Ménerbes

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de Luberon al vroeg in de prehistorie bewoond is geweest. Zo zijn er onder meer verschillende prehistorische voorwerpen gevonden, zoals speren en bijlen. Ook zijn er vlakbij het plaatsje Ménerbes enkele dolmens gevonden. Aan de voet van de heuvel waar het dorpje op ligt zijn bovendien overblijfselen gevonden die er op zouden kunnen wijzen dat de Romeinen hier enkele villa’s gebouwd hadden. Tijdens de Middeleeuwen werd het plaatsje Ménerbes versterkt met een eigen citadel, om zo de lokale bevolking te kunnen beschermen tegen struikrovers, die het gebied onveilig maakten. In het jaar 1274 werd het plaatsje toegevoegd aan het Comtat Venaissin. Tijdens de Godsdienstoorlogen was dit plaatsje een van de belangrijkste plaatsjes voor het protestantisme in de Luberon. In het jaar 1593 werd het plaatsje veroverd door de Hugenoten, die de plaats tot laat in 1578 zouden bezetten. Ondanks de rumoerige geschiedenis, met name tijdens de Godsdienstoorlogen, kon Ménerbes uitgroeien tot het prachtige plaatsje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Ménerbes vandaag de dag

Vandaag de dag behoort Ménerbes tot de allermooiste dorpjes in heel Frankrijk. Het plaatsje staat dan ook op de officiële lijst van de zogenaamde ‘Plus Beaux Villages de France’. Wanneer u het plaatsje bezoekt kunt u genieten van de prachtige oude straatjes en gebouwen, maar ook van het prachtige uitzicht. Vanuit het gehele dorpje heeft u een prachtig uitzicht over de omringende omgeving. Doordat het plaatsje zijn historische karakter heeft weten te behouden, voelt het, wanneer u door dit prachtige plaatsje loopt, alsof de tijd heeft stilgestaan. Een bezoekje aan dit schitterende plaatsje is meer dan de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in de Luberon, of elders in het departement Vaucluse!
Ménerbes

Ménerbes bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf verkennen? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk