Menton

Menton is een plaatsje gelegen aan de kust van de Middellandse Zee. Het plaatsje ligt vrijwel op de grens met Italië. Direct aan de andere kant van de grens ligt de Italiaanse stad Ventimiglia. De Franse geleerde Élisée Reclus noemde Menton ook wel de ‘Parel van Frankrijk’.

Menton

Geschiedenis van Menton

Uit verschillende archeologische vondsten en talloze bodemonderzoeken is gebleken dat het gebied rondom het huidige plaatsje al in de prehistorie bewoond moet zijn geweest. Ook zijn er sporen gevonden uit de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. Zo is er een stuk van de bekende via Julia Augusta gevonden. Dit was een belangrijke handelsroute voor de Romeinen, die de plaats Ventimiglia met de stad Nice verbond. In de dertiende eeuw na Christus stichtte een Genuese adellijke familie een kasteel in de buurt van het huidige plaatsje.

Verschillende geschiedkundigen gaan er van uit dat de stichting van dit kasteel geboorte gaf aan de huidige stad. Pas tijdens de Franse Revolutie werd de stad aan Frankrijk verbonden. Vanaf dat moment maakte het deel uit van het departement Alpes-Maritimes. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, in 1940, werd de stad door Italië bezet. De bezetting door de Italianen duurde tot aan september 1943. Vanaf deze datum waren het niet meer de Italianen die het stadje bezetten, maar werd deze rol overgenomen door het Duitse leger. Op 8 september 1944 werd de stad door de Geallieerden bevrijd.

Menton vandaag de dag

Vandaag de dag is Menton een prachtige en populaire badplaats. De populariteit van deze mooie stad heeft te maken met de veelzijdige omgeving. Zo zijn er kilometers lange zandstranden, waar het heerlijk vertoeven is. Menton beschikt over een prachtige boulevard, waar talloze restaurantjes en winkeltjes te vinden zijn. Ook ’s avonds is er genoeg te doen in deze stad. Zo is er een casino en zijn er meerdere nachtclubs en bioscopen aanwezig. Menton is de ideale uitvalsbasis voor een veelzijdige vakantie!

Menton

Menton bezoeken?

Zelf deze prachtige stad verkennen? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant: