Mons

Mons is een prachtig oud plaatsje in het departement Var. Het plaatsje ligt op ongeveer 800 meter hoogte en is daarmee een van de hoogstgelegen plaatsjes in de omgeving.

Geschiedenis van Mons

Mons
Het plateau waar het plaatsje op ligt werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. De hoge, strategische ligging, werd al vroeg op waarde geschat. Vanaf het plateau kon men eventuele bedreigingen al van ver aan zien komen. Ook de Romeinen vestigden zich op deze locatie en bouwden onder meer een aquaduct in de omgeving. Het plaatsje werd voor het eerst benoemd in een historisch document uit het jaar 1026. Later in de geschiedenis, in de elfde eeuw na Christus, maakte het plaatsje deel uit van het prinsdom van Callian. Evenals vele andere plaatsjes in het zuiden van Frankrijk kreeg Mons te maken met de Pest. Door deze ziekte werd het aantal inwoners van het plaatsje nagenoeg gehalveerd.

Ook verschillende natuurrampen, waaronder zeer strenge winters, brachten het bestaan van het dorpje en haar inwoners in gevaar. Ondanks de verschillende tegenslagen bleef het dorpje Mons bestaan en staat het vandaag de dag bekend als een van de mooiste, typisch Provençaalse dorpjes in het departement Var.

Mons vandaag de dag

Het prachtige dorpje ligt tot op de dag van vandaag op de rotspunt die uitkijkt over de omringende omgeving. Haar smalle, pittoreske straatjes, de massieve, oude stenen huizen, de verschillende terrasjes en het uitzicht vanuit het dorpje maken van Mons een plaatsje dat meer dan de moeite waard is om met een bezoekje te vereren. Het plaatsje is een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke en veelzijdige vakantie in het departement Var, met andere mooie plaatsen als Fayence en Draguignan op rijafstand. Ook de prachtige Gorges du Verdon is prima bereikbaar vanuit de omgeving van Mons. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het zuiden van Frankrijk is de omgeving van dit plaatsje een ideale vakantiebestemming!
Mons

Mons bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf verkennen? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Var ook interessant: