Moustiers-Sainte-Marie

Moustiers-Sainte-Marie is een dorpje gelegen in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Het dorpje ligt vlakbij de wereldberoemde kloof Gorges du Verdon. Moustiers-Sainte-Marie ligt tegen een rotsachtige helling, en is volgens de kenners een van de mooiste dorpjes in de regio Provence.

Moustiers-Sainte-Marie

Geschiedenis van Moustiers-Sainte-Marie

Het is bekend dat het gebied rondom dit plaatsje al in de prehistorie bewoont moet zijn geweest. Er zijn namelijk meerdere voorwerpen opgegraven die er op duiden dat er in dit gebied al heel lang mensen wonen. In de omgeving leefden verschillende Ligurische stammen, die verschillende versterkte dorpjes bouwden. Het dorpje zelf vind haar oorsprong echter in de vijfde eeuw na Christus. De monniken van Lerins vestigden zich rond deze tijd in de nabijgelegen grotten. In de zesde eeuw na Christus stichtten zij een klooster op de huidige locatie van het dorpje. Door de aanwezigheid van dit klooster werden er verschillende woningen gebouwd, zodat het dorpje Moustiers-Sainte-Marie ontstond.

In de tiende en elfde eeuw na Christus werd de Provence geteisterd door invallen van de Moren. De inwoners van het dorpje vluchtten de nabijgelegen grotten in voor bescherming. Deze gebeurtenis vormde de directe aanleiding voor de bouw van verschillende verdedigingswerken, ter bescherming tegen mogelijke aanvallen. Het dorpje maakte lange tijd een periode van bloei door, en groeide in omvang. Tot aan het jaar 1348. De pest maakte veel slachtoffers onder de inwoners van het dorp. Ondanks deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Moustiers-Sainte-Marie, kon dit dorpje toch uitgroeien tot het bijzonder leuke dorpje zoals dat vandaag de dag bekend staat.

Moustiers-Sainte-Marie vandaag de dag

Vandaag de dag is Moustiers-Sainte-Marie een drukbezocht dorpje door toeristen. Dankzij de bijzondere ligging en de prachtige oude straatjes en steegjes weten ieder jaar weer vele toeristen dit schattige dorpje te vinden. Dit schilderachtige plaatsje is dan ook een perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de regio Provence. Met het Lac de Sainte-Croix en de wereldberoemde Gorges du Verdon nabij, is hier altijd wel wat te beleven. Op de wekelijkse markt bent u aan het juiste adres voor veel regionale producten en lekkernijen. Maar ook als u niet in de directe omgeving van dit dorpje verblijft, is een bezoekje aan Moustiers-Sainte-Marie absoluut de reis waard!

Moustiers-Sainte-Marie

In de omgeving van Moustiers-Sainte-Marie

Dit prachtige en welbekende plaatsje ligt in het departement Alpes-de-Haute-Provence. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Alpes-de-Haute-Provence en de mooiste steden en dorpen in Alpes-de-Haute-Provence inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

Moustiers-Sainte-Marie bezoeken?

Wilt u dit bijzonder mooie plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Alpes-de-Haute-Provence op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-de-Haute-Provence ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk