Oppède-le-Vieux

Oppède-le-Vieux is een van de vele mooie plaatsjes in het gebied dat bekend staat als de Luberon, in het departement Vaucluse. Het plaatsje ligt vlakbij andere mooie plaatsjes als Bonnieux, Gordes, Ménerbes en Lourmarin. Volgens velen behoort Oppède-le-Vieux tot de allermooiste dorpjes in dit gebied.Oppède-le-Vieux

Geschiedenis van Oppède-le-Vieux

Het dorpje Oppède-le-Vieux, gebouwd op het hoogste punt van een rotsachtige uitloper van het voorgebergte van de Luberon, is ontstaan in de twaalfde eeuw na Christus. In de omgeving van het plaatsje zijn sporen gevonden die er op duiden dat de omgeving al eeuwen lang bewoond moet zijn geweest. Zo zijn er onder meer Romeinse munten gevonden, en een altaar voor de Romeinse god Mercurius. Tijdens de middeleeuwen behoort Oppède-le-Vieux toe aan de graaf van Toulouse. Na de kruistocht tegen de Albigenzen komt het plaatsje, inclusief de omringende omgeving, in 1274 in handen van de paus in Avignon. Vanaf de zeventiende eeuw na Christus raakte het plaatsje in verval.

Doordat het plaatsje minder gunstig gelegen was dan andere plaatsjes in de omgeving, raakte het dorpje door de jaren heen steeds meer verlaten, tot het gehele dorpje in verval raakte. Pas na de Tweede Wereldoorlog trok het vervallen dorpje de interesse van een groep kunstenaars, die het tot hun doel maakten om het oude, vervallen dorpje weer tot haar oorspronkelijke staat te herstellen. Na enkele jaren slaagden zij er in om het dorpje weer nagenoeg volledig te herstellen, waardoor het tot op de dag van vandaag bekend staat als een van de mooiste dorpjes in de Luberon.

Oppède-le-Vieux vandaag de dag

Vandaag de dag wordt Oppède-le-Vieux door velen tot de mooiste dorpjes in de Luberon gerekend. Dankzij haar prachtige ligging op een hoge rots, kunt u vanuit het dorpje genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Dit dorpje is niet toegankelijk met de auto. Buiten het dorpje is een parkeerplaats waar u uw auto kunt parkeren, om vervolgens te voet het dorpje te verkennen. Dit is meer dan de moeite waard. Wanneer u door het dorpje loopt kunt u genieten van de prachtige oude gebouwen en smalle, middeleeuwse straatjes. Het plaatsje is dermate goed gerestaureerd dat het haar oorspronkelijke karakter goed heeft weten te behouden. Dit prachtige dorpje moet u dan ook echt eens bezocht hebben!
Oppède-le-Vieux

Oppède-le-Vieux bezoeken?

Wilt u dit mooie dorpje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: