Pernes-les-Fontaines

Pernes-les-Fontaines is een mooi plaatsje gelegen in het departement Vaucluse, in de regio Provence. Het plaatsje ligt ten zuiden van de Mont Ventoux, tussen de plaatsen Carpentras en L’Isle-sur-la-Sorgue. Het plaatsje staat bekend om haar vele fonteinen. Zo zijn er in dit bijzondere plaatsje meer dan 40 openbare fonteinen te vinden.Pernes-les-Fontaines

Geschiedenis van Pernes-les-Fontaines

Het plaatsje Pernes-les-Fontaines werd voor het eerst benoemd in een historisch document uit het jaar 994 na Christus. Het plaatsje zou zijn ontstaan rondom een kerk. Onder de heerschappij van de graven van Toulouse werd Pernes-les-Fontaines als de hoofdstad van het graafschap Venaissin gezien. Door de eeuwen heen maakte het plaatsje een gestage groei door, tot aan de achttiende eeuw na Christus. Rond het jaar 1720 breekt de pest, ook wel bekend als de Zwarte Dood, uit in de Provence. Het plaatsje nam alle mogelijke voorzorgsmaatregelen. Evenals veel andere plaatsjes in de regio, wordt er een muur om het plaatsje heen gebouwd. Dergelijke voorzorgsmaatregelen konden echter niet voorkomen dat de ziekte zich verspreidde.

Wanhopig probeerden de inwoners de ziekte buiten het plaatsje te houden, door de muur alsmaar te versterken. Ook werden bijna alle poorten gesloten, op één na. Ondanks de vele voorzorgsmaatregelen werd ook echter ook dit plaatsje, evenals vele andere plaatsjes in de regio, getroffen door de pest. Waar andere plaatsjes soms tot wel een kwart van hun inwoners verloren aan deze ziekte, vielen er in Pernes-les-Fontaines ‘slechts’ 122 doden te betreuren. Ondanks deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het plaatsje wist Pernes-les-Fontaines uit te groeien tot een van de mooiste dorpjes in de Vaucluse.

Pernes-les-Fontaines vandaag de dag

Vandaag de dag is Pernes-les-Fontaines een dorpje dat u echt eens bezocht moet hebben. Het plaatsje heeft haar historische karakter goed weten te behouden. In het oude dorpscentrum vindt u vele middeleeuwse gebouwen en gezellige restaurantjes en winkels. Wanneer u door het plaatsje loopt kunt u ervaren waarom Pernes tot de mooiste plaatsjes in de Vaucluse wordt gerekend. Voor een bezoekje aan dit mooie plaatsje kunt u gerust een middagje de tijd nemen. Bovendien is Pernes-les-Fontaines een perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de Vaucluse.

Met tal van bekende bezienswaardigheden als de Mont Ventoux, de abdij van Sénanque, de Gorges de la Nesque en de Dentelles de Montmirail nabij is er in de omgeving genoeg te zien en te beleven. Ook uitstapjes naar mooie plaatsen als Carpentras, Vaison-la-Romaine, Orange en Avignon behoren tot de mogelijkheden. Het moge duidelijk zijn: het plaatsje en haar omringende omgeving vormen de basis voor een heerlijke veelzijdige vakantie in het zonnige zuiden van Frankrijk.
Pernes-les-Fontaines

Pernes-les-Fontaines bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje met al zijn fonteinen zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: