Riez

Riez is een plaatsje gelegen in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Het plaatsje ligt op het plateau de Valensole, vlakbij de grotere plaats Digne-les-Bains en de wereldberoemde kloof Gorges du Verdon. Dit plaatsje is bekend vanwege zijn ligging, nabij de vele prachtige en uitgestrekte lavendelvelden. Riez

Geschiedenis van Riez

Al in de prehistorie is het gebied rondom het plaatsje bewoond geweest, zo is gebleken uit de vondst van verschillende prehistorische voorwerpen. Al vroeg in de geschiedenis bevond zich een kleine nederzetting op de locatie van het huidige plaatsje. Dit plaatsje gold als de hoofdstad van de Reii, een Gallische stam die, voordat de Romeinen de Provence veroverden, in deze omgeving leefden. Later, nadat de Romeinen de Provence veroverden, stichtten de Romeinen een plaatsje op de locatie waar twee belangrijke handelsroutes elkaar kruisten: de route vanuit het hedendaagse Aix-en-Provence en een route vanuit het hedendaagse Fréjus. Het plaatsje werd Colonia Julia Augusta Reiorum genoemd. Dit plaatsje zou later in de geschiedenis bekend komen te staan onder de huidige naam: Riez. Riez groeide uit tot een van de belangrijkste plaatsen in de regio. Tijdens de middeleeuwen maakte het plaatsje een voortvarende periode door, totdat het, zoals vele andere steden, getroffen werd door de pest. Deze dodelijke ziekte, ook wel bekend als de Zwarte Dood, maakte veel slachtoffers onder de burgerbevolking. Ondanks deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van dit plaatsje, kon Riez uitgroeien tot het prachtige plaatsje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Riez vandaag de dag

Vandaag de dag staat Riez bekend als een prachtig plaatsje. Volgens sommigen is Riez zelfs een van de mooiste plaatsjes in de Provence. Dit komt niet alleen door de prachtige ligging nabij de uitgestrekte lavendelvelden van het plateau de Valensole, maar zeker ook vanwege de mooie oude gebouwen en oude straatjes. Tijdens de warme zomeravonden, wanneer u kunt genieten op een van de verschillende terrasjes in het plaatsje, wordt er regelmatig live muziek gespeeld. Een bezoek aan dit prachtige plaatsje is meer dan de moeite waard en is bijvoorbeeld prima te combineren met een bezoek aan de nabijgelegen Gorges du Verdon.
Riez

Riez bezoeken?

Wilt u dit leuke plaatsje zelf verkennen? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-de-Haute-Provence ook interessant: