Roussillon

Roussillon is een plaatsje in het departement Vaucluse en behoort volgens de kenners tot de mooiste dorpen van Frankrijk. Het plaatsje is wereldberoemd om zijn oker. Rondom het plaatsje zijn grote okergroeven te vinden.Roussillon

Geschiedenis van Roussillon

Zo rond het jaar 987 na Christus bestond dit plaatsje uit niets meer dan een klein kasteel, gebouwd op een strategisch gelegen heuvel. Vanaf de heuvel had men uitzicht over het dal van de Luberon. Door de eeuwen heen speelde het plaatsje geen voorname rol in de geschiedenisboeken. Pas aan het begin van de achttiende eeuw werd het plaatsje erg belangrijk en dan met name vanwege de grote hoeveelheden oker in de grond. Zo rond de achttiende eeuw na Christus werd oker namelijk erg belangrijk. Zo werd oker onder meer gebruikt als kleurstof voor textiel. De vraag naar oker werd dermate groot dat er rondom het plaatsje meerdere okergroeven ontstonden.

Vanwege de grote hoeveelheden oker in de grond vergaarde het plaatsje al snel veel bekendheid. Waar het plaatsje in het jaar 987 voor Christus nog slechts bestond uit een kasteel, was Roussillon in de achttiende eeuw uitgegroeid tot een heus dorpje. Door verschillende technologische ontwikkelingen aan het begin van de twintigste eeuw werden de okermijnen rondom het plaatsje echter gesloten. Er waren immers meer rendabele manieren ontdekt om oker te winnen. Door de jaren heen maakte de okerindustrie plaats voor het toerisme, omdat het dorpje inmiddels was uitgegroeid tot een bijzonder mooi plaatsje.

Roussillon vandaag de dag

Vandaag de dag geldt Roussillon als een van de mooiste zo niet de meest bijzondere plaatsen in het departement Vaucluse en in de regio Provence. De prachtige rode gebouwen, geleden op de hoge okerrots staan dan ook garant voor enkele mooie foto’s. Jaarlijks trekt dit mooie plaatsje vele geïnteresseerde bezoekers, mede dankzij een van de meest bekende okergroeven, het zogenaamde sentier des Ocres, ook wel bekend als de okergroeve bij Roussillon. In het plaatsje zelf zijn enkele goede restaurants te vinden en kunt u genieten van een wandeling door de prachtige oude straatjes. Een bezoekje aan dit prachtige en bijzondere dorpje is meer dan de moeite waard.
Roussillon

Roussillon bezoeken?

Wilt u dit bijzondere plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: