Saint-Paul-de-Vence

Saint-Paul-de-Vence is een prachtig plaatsje gelegen in het departement Alpes-Maritimes, in de regio Provence. Het dorpje is gebouwd op een rots, en kijkt hierdoor uit over de omringende omgeving. Saint-Paul-de-Vence word door kenners tot de mooiste dorpjes van de Provence gerekend.

Saint-Paul-de-Vence

Geschiedenis van Saint-Paul-de-Vence

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de Ioniërs uit de Griekse stad Phocaea zich rond 350 jaar voor Christus vestigden in deze omgeving. Rond de tweede eeuw na Christus werd dit gebied bezet door de Romeinen. Het dorpje zelf is waarschijnlijk ontstaan door de aanwezigheid van een oude kerk op deze locatie. In de middeleeuwen heersten de graven van de Provence over het dorpje en de omliggende omgeving. Dankzij verschillende privileges groeide dit plaatsje uit tot een welvarend dorpje. Het plaatsje lag geografisch gezien op een belangrijk punt, namelijk op de grens van vijf verschillende graafschappen. Vanwege deze strategische ligging werd dan ook besloten om een grote verdedigingsmuur aan te leggen, om zo het dorpje te beschermen tegen mogelijke aanvallen.

In de zestiende eeuw na Christus is Saint-Paul-de-Vence tweemaal belegerd door de troepen van Karel de Vijfde. Ondanks het feit dat de aanvallen werden afgeslagen, werd besloten om de verdedigingsmuren te verbeteren. De oude verdedigingsmuren waren namelijk niet opgewassen tegen de kracht van de artillerie. Het aanleggen van deze versterkte verdedigingsmuur zou uiteindelijk vier jaar in beslag nemen. Behalve de versterkte muren werden er ook bastions gebouwd, om beide stadspoorten te beschermen. Saint-Paul-de-Vence zou echter niet meer belegerd worden. De pracht van dit dorpje raakte in de vergetelheid, totdat de aanwezigheid van verschillende kunstenaars na de Eerste Wereldoorlog er voor zorgde dat het plaatsje bekend werd bij het grote publiek.

Saint-Paul-de-Vence vandaag de dag

Vandaag de dag is Saint-Paul-de-Vence een zeer populair plaatsje onder toeristen. Jaarlijks trekt dit schilderachtige plaatsje dan ook ruim 2,5 miljoen bezoekers. Dit heeft vooral te maken met het feit dat dit oude dorpje de tand des tijds zo goed heeft doorstaan. De prachtige oude straatjes herbergen talloze leuke winkeltjes. Bovendien zijn er veel mooie oude bouwwerken te bewonderen, zoals bijvoorbeeld de oude stadsmuur, en de oude poort. Met andere woorden: in dit mooie plaatsje is genoeg te zien en te bewonderen. Saint-Paul-de-Vence is een plaatsje dat u echt bezocht moet hebben!

Saint-Paul-de-Vence

In de omgeving van Saint-Paul-de-Vence

Dit schilderachtige plaatsje ligt in het departement Alpes-Maritimes. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Alpes-Maritimes en de mooiste steden en dorpen in Alpes-Maritimes inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

Saint-Paul-de-Vence bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Alpes-Maritimes op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk