Saint-Raphaël

Saint-Raphaël is een kustplaatsje in het departement Var.Saint-Raphaël Deze leuke badplaats ligt ten oosten van de badplaats Fréjus. Beide plaatsen worden gescheiden door de rivier Pédégal. Door de eeuwen heen zijn beide plaatsjes vrijwel aan elkaar gegroeid, waardoor beide plaatsjes ook regelmatig worden aangeduid als zijnde een plaats.

Geschiedenis van Saint-Raphaël

Het gebied rondom het huidige plaatsje wordt al sinds de Prehistorie bewoond. Verschillende opgravingen hebben hier het bewijs voor geleverd. Ook zijn er menhirs gevonden. Voordat de Romeinen dit gebied veroverden, behoorde het gebied rondom het plaatsje toe aan de Liguriërs, een Keltische stam. Nadat de Romeinen de Provence veroverden, werd de Via Julia Augusta aangelegd. Dit was een handelsroute die de Var verbond met de Rhônevallei en Italië. Hierdoor maakte het plaatsje een periode van groei door en al snel werden er steeds meer Romeinse villa’s aan de kust gebouwd. Ook werden er verschillende baden aangelegd. Na de val van het Romeinse Rijk, werd de kustlijn van de Provence geteisterd door invallen van piraten. Zo werden er vele plaatsjes, waaronder Saint-Raphaël, door de piraten geplunderd.

In het jaar 1065 na Christus verscheen de naam Saint-Raphaël voor het eerst in officiële documenten. Tot aan de dertiende eeuw na Christus maakte het plaatsje een periode van groei door, tot het in het jaar 1347, net als de rest van de Provence, getroffen werd door de Zwarte Dood. Niet minder dan een derde van de bevolking van Saint-Raphaël bezweek aan de gevolgen van deze verschrikkelijke epidemie. Ondanks deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het plaatsje, kon Saint-Raphaël toch uitgroeien tot het prachtige kustplaatsje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Saint-Raphaël vandaag de dag

Vandaag de dag is Saint-Raphaél een van de populairste vakantiebestemmingen aan de Côte d’Azur. Het plaatsje staat bekend om de brede zandstranden, maar ook in het oude centrum van het kustplaatsje is genoeg te zien en te beleven. Zo worden er regelmatig Provençaalse markten georganiseerd, waar u aan het juiste adres bent voor regionale specialiteiten. Ook zijn er verschillende winkels en gezellige restaurants te vinden. Ook een bezoekje aan het Musée Archéolique de St-Raphaël is de moeite waard. In dit museum zijn verschillende oude scheepswrakken te bewonderen. Nabij het plaatsje ligt het beschermde natuurgebied Massif de l’Estérel, waar u onder meer heerlijk kunt wandelen. Saint-Raphaël is de ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie aan de Côte d’Azur!

Saint-RaphaëlSaint-Raphaël bezoeken?

Wilt u deze leuke kustplaats zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Var ook interessant: