Sainte-Agnès

Sainte-Agnès is een plaatsje in het departement Alpes-Maritimes, in de bergen boven Menton. Het plaatsje ligt op een steile kalkrots die ongeveer 650 meter hoog is. Hiermee is Sainte-Agnès het hoogst gelegen dorpje aan de kust. Vanuit het plaatsje kunt u dan ook genieten van een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee. Het plaatsje zelf behoort tot de allermooiste dorpjes in heel Frankrijk, de zogenaamde Les Plus Beaux Villages de France.Sainte-Agnès

Geschiedenis van Sainte-Agnès

Volgens een legende zou de naam Sainte-Agnès zijn afgeleid van een Italiaanse prinses met de naam Agnes, die tijdens een zware storm geschuild zou hebben in een grot nabij het huidige plaatsje. Veel aannemelijker is dat het plaatsje is ontstaan rondom een kasteel, dat hier zeer strategisch gelegen was. Dit kasteel zou dateren uit de twaalfde eeuw na Christus, al hebben opgravingen in de jaren ’90 van de vorige eeuw aangetoond dat de grondvesten van dit kasteel veel ouder zijn en uit de tiende eeuw na Christus dateren. Inwoners vanuit de nabije omgeving verhuisden naar de nabijheid van dit kasteel, onder meer vanwege dreigende invallen van Moorse piraten. Sainte-Agnès en haar omringende omgeving is door de eeuwen heen veelvuldig van eigenaar gewisseld.

Zo heeft het plaatsje achtereenvolgens deel uit gemaakt van het graafschap van Ventimiglia, het graafschap van de Provence, het graafschap van Savoie en het huis van Grimaldi. Pas in 1860 werd het plaatsje samen met haar omringende omgeving bij Frankrijk gevoegd. Na de Eerste Wereldoorlog werd het plaatsje onderdeel van de bekende Maginotlinie. De Maginotlinie was een omvangrijke verdedigingslinie van de Elzas tot aan de kustlijn van de Middellandse Zee en moest Frankrijk beschermen tegen aanvallen van haar buurlanden. Daarom werd er bij Sainte-Agnès een grote bunker met zwaar geschut gebouwd, om het grensgebied met buurland Italië te kunnen beschermen. Hoewel de bunker bij het plaatsje nooit echt is gebruikt, staat de bunker vandaag de dag bekend als een van de meest interessante bezienswaardigheden van het plaatsje.

Sainte-Agnès vandaag de dag

Hoewel Sainte-Agnès veel minder bekend is dan Menton, dat slechts tien kilometer zuidelijker ligt, is het plaatsje absoluut de moeite waard om met een bezoekje te vereren wanneer u uw vakantie doorbrengt in de omgeving. Het plaatsje staat bekend om zijn leuke straatjes, mooie oude gebouwen en om het prachtige uitzicht over de baai van Menton en de Middellandse Zee. Ook het fort is leuk om eens te bezoeken. Ook is een bezoekje aan Saint-Agnès prima te combineren met een bezoek aan Menton, of een van de andere mooie plaatsen in de omgeving, zoals Roquebrune-Cap-Martin en Monaco.

In de omgeving van Sainte-Agnès

Dit dorpje ligt in het departement Alpes-Maritimes. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Alpes-Maritimes en de mooiste steden en dorpen in Alpes-Maritimes inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

Sainte-Agnès bezoeken?

Wilt u dit dorpje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Alpes-Maritimes op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk