Sainte-Croix-du-Verdon

Sainte-Croix-du-Verdon is een plaatsje gelegen aan de oevers van het Lac de Sainte-Croix, het meer dat zijn naam aan dit plaatsje te danken heeft. Onder meer dankzij de prachtige ligging staat het plaatsje bekend als een van de mooiste plaatsjes in het departement Alpes-de-Haute-Provence.Sainte-Croix-du-Verdon

Geschiedenis van Sainte-Croix-du-Verdon

In de nabijheid van het hedendaagse plaatsje zijn prehistorische gereedschappen gevonden, wat er op wijst dat dit gebied al zeer vroeg in de geschiedenis bewoond is geweest. Tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk ontstond er een klein plaatsje op de locatie van Sainte-Croix-du-Verdon. Dit kwam door de aanwezigheid van een Romeinse handelsroute. Door de eeuwen heen maakte het plaatsje een groei door. Hierbij profiteerde het plaatsje van de vruchtbare grond, waardoor het gebied uitermate geschikt was voor landbouw. In 1908 ontstonden er de eerste plannen die grote gevolgen zouden hebben voor het plaatsje. Deze plannen werden in 1973 doorgevoerd, toen de rivier Verdon werd afgesloten middels een grote dam, waardoor er een groot stuwmeer ontstond. Hierdoor kreeg het plaatsje, dat voorheen altijd uitkeek over een mooie vallei, een heel ander uitzicht, namelijk over het azuurblauwe meer waaraan het zijn naam heeft gegeven: het Lac de Sainte-Croix. Al snel na de aanleg van dit stuwmeer groeide het plaatsje Sainte-Croix-du-Verdon uit tot een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in de Provence.

Sainte-Croix-du-Verdon vandaag de dag

Tot op de dag van vandaag is Sainte-Croix-du-Verdon een geliefde vakantiebestemming. Dankzij de prachtige ligging aan het Lac de Sainte-Croix trekt dit plaatsje jaarlijks vele bezoekers. Naast haar prachtige ligging is het plaatsje zelf echter ook erg mooi. Het is een typisch Provençaals plaatsje met mooie straatjes en vele oude gebouwen. Het plaatsje is een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de Provence. Zo is er genoeg te zien en te beleven in de omgeving. Van de prachtige Gorges du Verdon en het Lac de Sainte-Croix tot aan de abdij van Ganagobie, het Plateau de Valensole en prachtige plaatsen als Moustiers-Sainte-Marie, Castellane en Digne-les-Bains.

Sainte-Croix-du-Verdon bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-de-Haute-Provence ook interessant: