Salernes

Salernes is een plaats gelegen in het departement Var, in de regio Provence. Het plaatsje is bekend vanwege haar keramiek en staat bekend als een van de mooiste dorpjes in de Provence.

Geschiedenis van Salernes

Salernes
In de omgeving van dit plaatsje zijn verschillende bodemvondsten gedaan die er op duiden dat het gebied rondom het plaatsje al 35.000 jaar voor Christus bewoond moet zijn geweest. Ook zijn er sporen gevonden van kleine hutjes uit de Bronstijd, zo’n 1800 tot 750 jaar voor Christus. Het plaatsje zelf ontstond in de middeleeuwen, toen het gebied in handen was van de abdij Saint-Victor uit Marseille. Het plaatsje werd naar verluidt gesticht door enkele Italiaanse families, afkomstig uit de Italiaanse stad Salerno, dat destijds in het koninkrijk van Napels gelegen was. Kort voor het uitbreken van de Franse Revolutie verkeerde het gebied waar Salernes in gelegen is in grote problemen. De oogst in 1788 was zeer slecht en de winter van 1788-1789 was een van de strengste winters in jaren.

Mede dankzij de slechte oogst kwamen de boeren in opstand tegen de gevestigde orde en brak een periode van onrust uit die eigenlijk pas na de Franse Revolutie tot haar einde kwam. Ondanks deze rumoerige periode staat het plaatsje Salernes vandaag de dag bekend als een van de mooiste plaatsjes in de Provence.

Salernes vandaag de dag

Volgens velen behoort het plaatsje op de dag van vandaag tot de mooiste dorpjes in het departement Var, volgens sommigen is Salernes zelfs een van de mooiste dorpjes in de Provence. Het plaatsje ligt aan de kant van een heuvel in de vallei van Bresque, op de locatie waar de twee rivieren Pelicourt en Grave samenkomen. Het plaatsje biedt alles wat u van tevoren verwacht van een van de mooiste plaatsjes in de regio: prachtige oude straatjes, indrukwekkende gebouwen en een mooie kerk uit de elfde eeuw na Christus. Ook zijn er enkele gezellige terrasjes te vinden waar u tijdens de warme zomerdagen heerlijk kunt afkoelen onder het genot van een koud drankje.

Tot slot is Salernes prima gelegen ten opzichte van mooie andere plaatsen als Lorgues en Draguignan en ligt de indrukwekkende Gorges du Verdon op rijafstand. Salernes is een ideale vakantiebestemming voor een heerlijke vakantie in het departement Var.
Salernes

Salernes bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Var ook interessant: