Saorge

Saorge is een prachtig middeleeuws dorp dat hoog op een berghelling ligt, op zo’n vijftig kilometer ten noorden van de bekende badplaats Menton. Het plaatsje ligt vlakbij de grens met Italië en kent een rijke geschiedenis.

Geschiedenis van Saorge

Het gebied rondom het plaatsje Saorge werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. Ook de Romeinen hebben zich hier gevestigd. Zo is er onder meer een Romeinse plaquette gevonden. Het plaatsje werd voor het eerst vermeld in een historisch document uit de tiende eeuw, onder de naam ‘Saurcio’. Door de eeuwen heen is dit plaatsje lange tijd in handen geweest van het graafschap Ventimiglia en het Genuese rijk. In de veertiende eeuw kwam het plaatsje in handen van het graafschap Savoye, waarna het voorzien werd van talloze verdedigingswerken. Zo kon men de vallei waar het plaatsje over uitkijkt beschermen. Dankzij het Verdrag van Parijs, dat getekend werd in het jaar 1796, werd het plaatsje bij het Franse koninkrijk gevoegd. Na de val van Napoleon in 1814 werd het plaatsje echter afgestaan aan het koninkrijk Sardinië. Als het gevolg van een referendum hoort Saorge sinds 1860 weer bij Frankrijk.

Saorge vandaag de dag

Vandaag de dag staat dit mooie dorpje bekend als een van de mooiste plaatsjes in het achterland van de Côte d’Azur. Doordat het dorpje tegen een rots gebouwd boven de rivier Roya kunt u vanuit het plaatsje genieten van een mooi uitzicht. In het plaatsje zijn vele mooie smalle, middeleeuwse straatjes en steegjes om te verkennen. Volgens sommigen is Saorge zelfs het dorpje met de mooiste steegjes van heel Frankrijk. Ook zijn er drie mooie kerkjes en pleintjes. Een wandeling door dit plaatsje is een must voor iedereen die van mooie Franse dorpjes houdt! Voor een uitgebreid bezoek aan dit schitterende plaatsje kunt u gerust een middag de tijd nemen. Een bezoek aan dit mooie plaatsje is meer dan de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in Alpes-Maritimes!

Saorge bezoeken?

Wilt u dit leuke plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant: