Sault

Sault is een oud versterkt dorpje, gelegen op een rotsachtige uitloper van het ‘Plateau de Vaucluse’. Het dorpje kijkt uit over ‘Val de Sault’, een prachtige vallei met grote lavendelvelden. Het dorpje ligt te midden van talloze prachtige uitstapjes en wandelingen zoals de Mont Ventoux, de Gorges de la Nesque, de Vallei van de Toulourenc, de hoogvlakte van Albion, de Luberon en andere natuurgebieden in de Provençaalse Drôme en de Alpes-de-Haute-Provence. Sault en de omgeving is een door de UNESCO beschermd gebied.

Het dorpje Sault

Geschiedenis van Sault

De naam ‘Sault’ is afgeleid van het Latijnse ‘Saltus’, wat ‘land van bossen’ betekent. Uit opgravingen is gebleken dat het hedendaagse plaatsje haar oorsprong vindt in de prehistorie. Ten noordoosten van het plaatsje, in het Bois du Défens, zijn er in de nabijheid van een grot voorwerpen uit de prehistorie opgegraven.
Ten westen van het dorp zijn er aan de oevers van de rivier overblijfselen gevonden die gedateerd zijn uit de tijd van het Romeinse Rijk.
Vanaf de 11e eeuw heersten de baronnen van Agoult vijf eeuwen lang over Sault en zijn omgeving. Deze heerschappij werd beëindigt ten tijde van de Franse Revolutie, waar de graaf van Villeroy door de guillotine ter dood werd gebracht.
In de 18e en 19e eeuw was dit plaatsje het middelpunt van de glasindustrie. Hier zijn vandaag de dag geen sporen meer van terug te vinden, behalve dan misschien in het feit dat er veel glaswerk wordt aangeboden op de wekelijkse markten.
Ook in het gemeentelijke museum van Sault is een natuurhistorische collectie te bewonderen van antieke voorwerpen, welke voornamelijk zijn opgegraven in het dorp en haar nabije omgeving.

Sault vandaag de dag

Vandaag de dag speelt het toerisme een voorname rol in het dorp, getuige de aanwezigheid van meerdere cafés, restaurants, en winkeltjes met lokale en regionale producten. Evenals in Bédoin zult u in dit plaatsje ongetwijfeld fietsers tegenkomen. Het plaatsje is namelijk, evenals Bédoin, een van de drie ‘officiële’ startpunten voor het beklimmen van de nabijgelegen Mont Ventoux per fiets. Ook voor de niet-fietsers onder ons, is Sault echter een mooi dorpje om te bezoeken, of om uw vakantie door te brengen!

Val de Sault

Sault bezoeken?

Wilt u zelf ervaren hoe gezellig dit dorpje is? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: