Sisteron

Sisteron is een stadje gelegen in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Het stadje ligt aan de rivier Durance. Sisteron wordt door sommigen ook wel de poort naar de Provence genoemd, omdat het stadje tussen twee grote bergpassen in ligt.

Sisteron

Geschiedenis van Sisteron

Uit de opgravingen in de buurt van de huidige plaats, is gebleken dat het gebied rondom het stadje al meer dan 4000 jaar bewoont is. De Romeinen maakten veelvuldig gebruik van de handelsroute die door het stadje liep. De stad heeft nooit te maken gehad met Barbaarse invallen en plunderingen. Ook gedurende de tijd van de val van het Romeinse Rijk bleef het stadje bespaard van invallen door barbaarse stammen.
Later in de geschiedenis zou de stad echter nog met veel tegenslagen te maken krijgen. In de vijftiende eeuw kreeg de stad te maken met de Pest. Deze ziekte zaaide dood en verderf onder de bevolking van Sisteron. Slechts één derde van het totale aantal inwoners overleefde de Pest. Tussen 1562 en 1594 kreeg de stad te maken met de Franse Godsdienstoorlogen. Hierbij werd onder andere zwaar gevochten om de citadel, wat leidde tot veel doden onder de burgerbevolking. In 1630 kreeg Sisteron wederom te maken met de Pest. In 1744 leidde de ziekte tyfus wederom tot veel doden.

Sisteron vandaag de dag

Vandaag de dag is Sisteron een leuke stad om te bezoeken. De stad is vooral bekend vanwege zijn grote citadel. Deze citadel ligt op een heuvel, en kijkt uit over het stadje. Behalve de citadel is ook de kathedraal van Sisteron interessant om te bezoeken. Deze is gewijd aan de Heilige Maagd. In het stadje zijn talloze mooie straatjes te vinden. De oude binnenstad heeft zijn charme door de jaren heen niet verloren. De gezellige terrasjes zorgen ervoor dat u hier gerust een dag kunt doorbrengen. Jaarlijks vindt er in de zomer een festival plaats. Dit festival staat in het teken van muziek en theater en is erg leuk om eens mee te maken. Tot slot is ook het heerlijke zonnige klimaat een reden om deze leuke plaats te bezoeken. Met 300 dagen zon per jaar is het er nagenoeg altijd lekker weer!

Sisteron

Sisteron bezoeken?

Wilt u zelf dit bijzondere stadje verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-de-Haute-Provence ook interessant: