Sospel

Sospel is een plaatsje gelegen in het departement Alpes-Maritimes, in de regio Provence. Het plaatsje ligt ongeveer twintig kilometer van de beroemde kustplaats Menton, in de buurt van het nationale park Mercantour. Sospel is onder meer bekend vanwege haar beroemde oude tolbrug, uit de dertiende eeuw na Christus.Sospel

Geschiedenis van Sospel

Het bijzondere aan het plaatsje is dat eigenlijk niemand precies weet hoe oud het plaatsje nu eigenlijk is. Wat men wel weet over dit schilderachtige, Italiaans aandoende plaatsje aan de rivier Bévera, is dat het plaatsje een belangrijke rol speelde in de zouthandel. Zo is bekend dat het plaatsje, in de elfde eeuw na Christus, deel uitmaakte van een belangrijke zouthandelsroute tussen de Franse stad Nice en de Italiaanse stad Turijn. Bij de brug van dit plaatsje dienden de verschillende handelaren tol te betalen om de rivier Bévera over te steken. Hierdoor vergaarde het plaatsje veel rijkdom en maakte het een periode van groei door.

De belangrijke rol in de zouthandel betekende dat het plaatsje beschermd moest worden tegen aanvallen van buitenaf. Daarom werd er een kasteel bij het plaatsje gebouwd dat aanvallers af moest schrikken. De aanwezigheid van dit kasteel zorgde ervoor dat mensen uit de gehele omgeving naar het plaatsje trokken, waardoor Sospel steeds belangrijker werd. Na verloop van tijd werd de handelsroute van zout steeds minder belangrijk geacht, waardoor het plaatsje een steeds minder belangrijke rol ging spelen. Overigens werd de tolbrug, die door de eeuwen heen zo belangrijk was geweest voor het plaatsje, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Vanwege de belangrijke rol die de brug speelt in de geschiedenis van Sospel, werd echter al snel besloten om de brug te herstellen.

Sospel vandaag de dag

Vandaag de dag is Sospel een prachtig plaatsje, nabij de grens met Italië. In dit plaatsje vindt u vele oude gebouwen en straatjes. Voor een wandeling door dit plaatsje kunt u gerust een middagje de tijd nemen. Hierbij is een bezoekje aan de kathedraal Saint-Michel absoluut de moeite waard. Bovendien kunt u tijdens de zonnige zomerdagen prachtige foto’s maken van de tolbrug van Sospel, de brug die voor een groot deel de historie van dit leuke plaatsje heeft bepaald. Na een wandeling door het dorp kunt u heerlijk uitrusten op een van de aanwezige terrasjes onder het genot van een lekker drankje. Een bezoek aan dit leuke plaatsje is absoluut de moeite waard!
Sospel

Sospel bezoeken?

Wilt u dit leuke plaatsje zelf verkennen? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant: