Toulon

Toulon is een stad gelegen in het departement Var, in de regio Provence. De stad ligt aan de Middellandse Zee en is ook wel bekend onder de naam Toulon-sur-Mer. Toulon beschikt over een van de belangrijkste Franse militaire havens aan de Middellandse Zeekust.

Toulon

Geschiedenis van Toulon

Uit archeologische opgravingen is gebleken dat de kust van de Provence al relatief vroeg in de menselijke geschiedenis bewoond moet zijn geweest. In de tweede eeuw voor Christus riepen de inwoners van de plaats Massalia, het huidige Marseille, de hulp van de Romeinen in om de regio de stabiliseren. De Romeinen versloegen de Liguriërs, een volk dat in deze regio leefde en begonnen met het stichten van meerdere kolonies langs de Franse kust. Op de huidige locatie van de stad stichtten de Romeinen een nederzetting met de naam Telo Martius. Gedurende de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk groeide dit stadje uit tot een belangrijke stad voor de productie van kleurstoffen. Ook werd de stad, vanwege zijn gunstige ligging, steeds belangrijker voor de handel over zee.

De haven maakte vanwege de toenemende handel een grote groei door. De naam van de stad veranderde in de loop der tijd van Telo naar Tholon, Tolon en Toulon. Toen de Provence in het jaar 1486 officieel onderdeel werd van Frankrijk, begon koning Karel VIII met de bouw van een grote militaire haven. Op deze manier trachtte hij een zeemacht op de been te brengen die zou kunnen concurreren met de zeemachten van andere landen.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog is de stad en haar haven meerdere malen gebombardeerd door de Geallieerden. Hierdoor werd een groot deel van de haven, die door de eeuwen heen enorm was gegroeid, volledig vernietigd. Op 28 augustus 1944 werd de stad heroverd door de Franse strijdkrachten, onder leiding van generaal Jean de Lattre de Tassigny. Vanaf dit moment werd begonnen met de wederopbouw van de stad, die zou uitgroeien tot de prachtige stad zoals deze vandaag de dag bekend staat.

Toulon vandaag de dag

Vandaag de dag is Toulon een prachtige stad gelegen aan de Middellandse Zeekust. Vanuit deze havenstad varen er veerponten richting Corsica. In de stad zelf zijn verschillende interessante musea te vinden, maar ook prachtige theaters en monumenten. Toulon beschikt daarnaast ook nog eens over talloze leuke kroegen, restaurants en nachtclubs. Deze leuke stad is niet alleen een bijzondere stad om eens te bezoeken, maar is tevens een ideale uitvalsbasis voor een veelzijdige vakantie!

Toulon

Toulon bezoeken?

Zelf ontdekken hoe veelzijdig deze mooie stad is? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Var ook interessant: