Tourrettes-sur-Loup

Tourrettes-sur-Loup is een prachtig plaatsje gelegen in het departement Alpes-Maritimes en is bekend vanwege zijn ligging: bovenop een steile rots. Tourrettes-sur-Loup

Geschiedenis van Tourrettes-sur-Loup

Het gebied rondom dit dorpje is al vroeg in de geschiedenis bewoond geweest. Zo zijn er in de omringende omgeving verschillende prehistorische voorwerpen gevonden. Ook zijn er resten gevonden van Neanderthalers in verschillende grotten in dit gebied. Het dorpje zou zijn ontstaan toen de Kelten een klein, versterkt dorpje stichtten bovenop de rots waarop het plaatsje ligt. Vanaf deze strategische locatie konden zij de gehele omgeving overzien. In het jaar 262 voor Christus vestigden de Romeinen zich in de Provence, om de regio tot het einde van de vijfde eeuw na Christus bezet te houden. Na het vertrek van de Romeinen brak er een lange periode van invallen aan. Zo werd Tourrettes-sur-Loup achtereenvolgens overvallen door de Visigothen, de Hunnen, de Franken, de Lombarden en de Saracenen. De Saracenen bouwden verschillende verdedigingswerken en slaagden er zo in om het plaatsje tot 972 na Christus te bezetten.

Nadat de Saracenen verdreven waren, kwam het plaatsje dankzij de graaf van Provence in handen van de adellijke familie Villeneuve. Zij begonnen in het jaar 1437 met de bouw van het kasteel, en herbouwden de kerk, die, door de turbulente geschiedenis van het plaatsje, aan renovatie toe was. Later in de geschiedenis kreeg het plaatsje te maken met de Pest, ook wel bekend als de Zwarte Dood. Tot aan de Franse Revolutie stond het plaatsje bekend als Tourrettes-lès-Vence. Pas sinds het jaar 1894 staat het plaatsje bekend onder de huidige naam: Tourrettes-sur-Loup.

Tourrettes-sur-Loup vandaag de dag

Vandaag de dag is Tourrettes-sur-Loup een van de mooiste plaatsjes om te verkennen in het departement Alpes-Maritimes. Dit heeft met name te maken met het feit dat het plaatsje zijn middeleeuwse karakter zo goed heeft weten te behouden. Dit middeleeuwse dorpje is zeer geliefd onder de kunstenaars. Dit heeft onder meer te maken met de prachtige ligging. Op heldere dagen kunt u vanuit het dorpje de Middellandse Zee zien liggen. De combinatie van de prachtige oude, middeleeuwse straatjes, het mooie dorpsplein en de ligging bovenop een steile rots, maakt van Tourrettes-sur-Loup een van de mooiste plaatsjes in het departement Alpes-Maritimes. Tourrettes-sur-Loup is absoluut een bezoekje waard.
Tourrettes-sur-Loup

In de omgeving van Tourrettes-sur-Loup

Dit mooie plaatsje ligt in het departement Alpes-Maritimes. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Alpes-Maritimes en de mooiste steden en dorpen in Alpes-Maritimes inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

Tourrettes-sur-Loup bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Alpes-Maritimes op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk