Vaison-la-Romaine

Vaison-la-Romaine is een stadje gelegen in het departement Vaucluse. Het stadje ligt op circa tien kilometer afstand van de legendarische Mont Ventoux. Grote steden in de buurt zijn onder andere Orange en Avignon. Vaison-la-Romaine is vooral bekend van de vele Romeinse opgravingen.

Vaison-La-Romaine

Geschiedenis van Vaison-la-Romaine

Uit opgravingen is gebleken dat het gebied rondom deze mooie plaats al in de Bronstijd bewoont moet zijn geweest. Aan het eind van de vierde eeuw voor Christus werd het oude, hoger gelegen gedeelte van deze plaats de hoofdstad van een lokale Keltische stam, beter bekend als de Vocontii. Gedurende de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk genoot de plaats een zekere mate van zelfstandigheid. Dit had alles te maken met het feit dat de oorspronkelijke inwoners zich steeds meer gingen aanpassen aan de Romeinse gebruiken en de Romeinse levensstijl.

De stad groeide snel in omvang, en groeide uit tot een van de rijkste steden in de provincie Gallia Narbonensis. Hierdoor kwam er veel geld beschikbaar voor de bouw van talloze Romeinse gebouwen, waaronder een klein Romeins theater. De val van het Romeinse Rijk had grote gevolgen voor de plaats en haar inwoners. De stad ging gebukt onder verschillende barbaarse invallen, waardoor grote delen van de stad verwoest werden. De stad zou vele malen van eigenaar verwisselen. De plaats werd achtereenvolgens veroverd door de Bourgondiërs, door de Ostrogothen in 527 en in het jaar 545 door Clotaire I, koning van de Franken.

Ondanks het feit dat Vaison-la-Romaine vele malen van eigenaar verwisselde bleef de stad groeien in omvang, en zou de stad uitgroeien tot de mooie stad die het vandaag de dag is.

Vaison-la-Romaine vandaag de dag

Vandaag de dag is met name de Romeinse geschiedenis van Vaison-la-Romaine nog goed terug te zien. Zo zijn er in de stad twee Romeinse wijken opgegraven, genaamd Puymin en La Vilasse. Deze twee opgravingen zijn tegen betaling te bezoeken. Het Romeinse theater is nagenoeg volledig gerestaureerd, en tevens te bezichtigen. Behalve de Romeinse opgravingen, is ook het oude gedeelte van Vaison-la-Romaine de moeite waard om te bezoeken. Dit oude gedeelte is hoger op de berg gelegen. Het oude gedeelte van Vaison-la-Romaine wordt door een oude Romeinse brug over de rivier Ouvèze verbonden met het nieuwere gedeelte van de stad. Een bezoekje aan Vaison-la-Romaine is ten zeerste aan te bevelen. Er is namelijk veel te zien en te beleven!

Vaison-La-Romaine

Vaison-la-Romaine bezoeken?

Zelf deze prachtige oude stad verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: