Valbonne

Valbonne is een plaatsje gelegen in de nabije omgeving van de stad Nice, in het departement Alpes-Maritimes. De naam van het plaatsje betekent ‘goede vallei’ in de Provençaalse taal. Valbonne

Geschiedenis van Valbonne

In de omgeving van het huidige plaatsje zijn sporen gevonden die er op duiden dat het gebied rondom Valbonne al in de prehistorie bewoond is geweest. Zo zijn er onder meer stenen bijlen, urnen en fragmenten van amfora’s gevonden. Ook zijn er sporen gevonden die doen herinneren aan de bezetting van het gebied door de Romeinen. Zo zijn er restanten gevonden van een oud aquaduct dat hier rond de derde eeuw na Christus moet zijn gebouwd. Tijdens de middeleeuwen ontstonden er verschillende kleine plaatsjes in het gebied rondom Valbonne. Waar andere dorpjes zich ontwikkelden, bleef de kleine vallei waarin het hedendaagse plaatsje ligt leeg.

Pas in het jaar 1519 werd het plaatsje gesticht door Augustin de Grimaldi, bisschop van de plaats Grasse. Het plaatsje kwam tot stand in de nabijheid van een abdij en werd gebouwd aan de hand van een vast patroon, met onder meer twee hoofdwegen. Hierbij dienden de oude indelingen van Romeinse legerkampen als voorbeeld. Hierdoor wijkt de indeling van het plaatsje erg af van andere dorpjes in de Provence, waarvan het merendeel tegen een heuvel aan is gebouwd.

Valbonne vandaag de dag

Vandaag de dag is Valbonne een erg leuk plaatsje om eens te bezoeken. Het feit dat het plaatsje anders is ingedeeld dan andere plaatsjes in de Provence doet geen afbreuk aan haar charme. Ook in dit plaatsje kunt u namelijk genieten van de prachtige oude gebouwen en een charmant dorpscentrum met leuke restaurantjes. De oude Romaanse kerk van Valbonne is een bezoekje waard. Deze oude kerk stamt uit de dertiende eeuw na Christus en heeft de tand des tijds goed doorstaan. Een bezoekje aan dit bijzondere dorpje is meer dan de moeite waard.
Valbonne

Valbonne bezoeken?

Wilt u dit bijzondere plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant: