Venasque

Venasque is een dorpje gelegen in het departement Vaucluse en ligt ongeveer elf kilometer ten zuidoosten van de stad Carpentras.Venasque Dit mooie plaatsje staat bekend als een van de mooiste dorpjes van heel Frankrijk.

Geschiedenis van Venasque

Al vroeg in de historie werd het gebied rondom het huidige plaatsje bewoond. Dit is gebleken uit verschillende archeologische onderzoeken. Ook zijn er in grotten in de nabije omgeving verschillende prehistorische gereedschappen gevonden. Venasque behoorde toe aan een Gallische stam die bekend stond als de Memini. De hoofdstad van deze stam was de plaats die vandaag de dag bekend is als Carpentras. Toen de Romeinen het gebied veroverden, groeide Venasque al snel uit tot een belangrijk plaatsje. Dit had alles te maken met de strategische ligging aan een oude Romeinse weg. Dankzij de ligging, bovenop een steile rots, bleef het dorpje ook na de val van het Romeinse rijk een belangrijke plaats.

In het jaar 1274 na Christus werd Venasque en het Comtat Venaissin, door Filips de Stoute afgestaan aan paus Gregorius X. Het Comtat Venaissin is het gebied tussen de Rhône, de rivier Durance en de Mont Ventoux, dat zijn naam ontleende aan dit plaatsje. Het gebied zou tot 1791 onder pauselijk gezag blijven. In deze periode was het plaatsje de zetel van een bisdom.

Venasque vandaag de dag

Vandaag de dag geldt Venasque als een van de mooiste dorpjes in de Vaucluse en misschien wel van heel Frankrijk. In het dorpje vindt u vele mooie herenhuisjes, prachtige oude straatjes en pleintjes met fonteinen. Ook zijn er in het dorp meerdere ateliers van schilders en pottenbakkers te vinden. Vanuit het dorpje kunt u bovendien genieten van een prachtig uitzicht over de omringende omgeving. Op zonnige zomerdagen kijkt u vanuit het dorpje niet alleen uit over de vlakte van de Vaucluse, maar kunt u in de verte ook de Dentelles de Montmirail en de legendarische Mont Ventoux zien liggen. Voor een bezoekje aan dit prachtige dorpje kunt u gerust een middagje de tijd nemen. Wanneer u dit plaatsje zelf bezoekt, ontdekt u waarom dit dorpje volgens de kenners tot de mooiste dorpjes van heel Frankrijk behoort.

VenasqueVenasque bezoeken?

Wilt u dit prachtige dorpje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: