Villecroze

Villecroze is een leuk plaatsje in het departement Var, in de regio Provence. Het dorpje ligt tegen de uitlopers van de Alpen, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van de indrukwekkende Gorges du Verdon. Villecroze wordt ook wel Villecroze les grottes genoemd, vanwege de rotswoningen in de heuvel waar het plaatsje tegenaan is gebouwd.

Geschiedenis van Villecroze

Villecroze
In de omgeving van het plaatsje zijn sporen gevonden die er op duiden dat het gebied al in de prehistorie bewoond moet zijn geweest. Tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk ontstond er een Romeinse nederzetting op de locatie van het huidige plaatsje Villecroze. De nederzetting lag dicht in de buurt van de zogenaamde Via Julia, een belangrijke Romeinse handelsroute tussen de plaatsen Fréjus, dat door de Romeinen Forum Julii werd genoemd, en Riez, dat bij de Romeinen bekend stond als Reii Forum. Rond deze tijd werden er verschillende rotswoningen gebouwd in de gaten in de heuvel waar het plaatsje Villecroze tegen aan gelegen is. Deze gaten zijn al in de IJstijd uitgesleten door het water.

In de middeleeuwen stichtten monnikken van de abdij Saint-Victor uit Marseille een priorij in de buurt van het dorpje. Tijdens de Godsdienstoorlogen werden de rotswoningen gebruikt als toevluchtsoord voor het geweld. Ondanks de rumoerige geschiedenis, met name rondom de Godsdienstoorlogen, heeft het plaatsje Villecroze de tand des tijds goed weten te doorstaan.

Villecroze vandaag de dag

Vandaag de dag is Villecroze een van de leukste plaatsjes om te bezoeken in het departement Var. Evenals plaatsjes als Salernes, Cotignac en Lorgues kunt u ook in dit plaatsje genieten van prachtige oude gebouwen en historische, smalle straatjes. Iedere donderdag wordt er een lokale markt georganiseerd op het plein in het plaatsje, waar u aan het juiste adres bent voor vele lokale specialiteiten, waaronder honing, wijn en geitenkaas. Wanneer u dit plaatsje bezoekt, is een bezoekje aan de rotswoningen meer dan de moeite waard. Deze rotswoningen staan bekend als de Grottes Troglodytes, welke tijdens de zomermaanden bezocht kunnen worden. Zo worden er rondleidingen georganiseerd waarbij een deskundige gids u alles verteld over de geschiedenis van deze bijzondere rotswoningen.

Tot slot is dit leuke plaatsje zeer centraal gelegen ten opzichte van vele leuke plaatsjes in de Provence, zoals bijvoorbeeld Cotignac, Salernes, Tourtour en Flayosc en ligt de indrukwekkende kloof Gorges du Verdon, met het daarnaast gelegen meer Lac de Sainte-Croix op rijafstand.
Villecroze

Villecroze bezoeken?

Wilt u dit leuke plaatsje in de Var zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Var ook interessant: