Villefranche-sur-Mer

Villefranche-sur-Mer is een prachtige plaats aan de kust van de Middellandse Zee, in het departement Alpes-Maritimes. De plaats grenst aan de grote stad Nice. Villefranche-sur-Mer staat bekend als een van de mooiste badplaatsen in dit gebied.Villefranche-sur-Mer

Geschiedenis van Villefranche-sur-Mer

De omgeving van dit plaatsje werd al bewoond in de prehistorie. Keltische stammen zwierven door het gebied en vestigden zich op de omliggende heuvels. Later bouwden de Grieken een belangrijke handelshaven, als halte op de handelsroute naar de overige Griekse nederzettingen aan de westkant van de Middellandse Zee. Nadat de Romeinen dit gebied veroverden, veroverden zij het plaatsje dat inmiddels rondom de haven was ontstaan aan een belangrijke handelsroute, de zogenaamde Via Aurelia. Tijdens de middeleeuwen maakte het plaatsje een rumoerige periode door. Zo werd de plaats in het jaar 1543 geplunderd door de Ottomanen. Deze plundering vormde de directe aanleiding om een indrukwekkende citadel te bouwen, om zo de plaats tegen toekomstige aanvallen te kunnen beschermen. Ook werd er een fort gebouwd op de nabijgelegen heuvel Mont Alban.

Tijdens de achttiende eeuw na Christus werd de haven van Villefranche-sur-Mer steeds minder belangrijk geacht, mede doordat de haven van Nice een zeer welvarende periode doormaakte. Wel groeide dit mooie plaatsje vanwege haar klimaat uit tot een geliefde vakantiebestemming voor met name de Russische en Engelse aristocratie.

Villefranche-sur-Mer vandaag de dag

Vandaag de dag is Villefranche-sur-Mer een heerlijke vakantiebestemming. De combinatie van haar heerlijke klimaat, de prachtige en kleurrijke gebouwen en de mooie, schilderachtige straatjes maken van dit plaatsje een van de meest geliefde badplaatsen aan de Middellandse Zee. In het plaatsje vindt u talloze leuke winkels en terrasjes. Op een van de nabijgelegen stranden kunt u heerlijk genieten van de warme zomerdagen. Wanneer u deze prachtige plaats bezoekt, is een bezoekje aan haar citadel, Saint-Elme, absoluut de moeite waard. Ook het Fort du Mont Alban is de moeite waard om met een bezoekje te vereren. Bovendien is Villefranche-sur-Mer een ideale uitvalsbasis om de rest van het departement Alpes-Maritimes te ontdekken!
Villefranche-sur-Mer

Villefranche-sur-Mer bezoeken?

Wilt u deze prachtige plaats aan de Middellandse Zee zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant: