Abdij van Hautecombe

De abdij van Hautecombe is een bijzondere abdij in het plaatsje Saint-Pierre-de-Curtille, bij het Lac du Bourget. Deze indrukwekkende abdij is tevens bekend als de laatste rustplaats van Umberto II, de laatste koning van Italië en zijn vrouw, Marie José van België.

Geschiedenis van de abdij van Hautecombe

De abdij van Hautecombe werd rond het jaar 1139 opgericht door abt Amadeus van Clermont, samen met de steun van Bernard van Clairvaux. Vanaf haar oprichting werd de abdij langer dan zes eeuwen bewoond door een cisterciënzer gemeenschap. Graaf Humbert III van Savoie koos deze abdij als laatste rustplaats. Sinds deze tijd bestond er een speciale band tussen de abdij en het huis van Savoie. Als gevolg van de Franse Revolutie werden de laatste monniken in de abdij gedwongen te vertrekken. De abdij kwam in handen van de Franse staat en werd omgebouwd tot aardewerkfabriek. Dit ging ten koste van het onderhoud van het bouwwerk, waardoor deze ooit zo belangrijke abdij in verval raakte. Aan het begin van de negentiende eeuw was de abdij nagenoeg volledig vervallen tot een ruïne. Onder leiding van Koning Charles-Félix van Savoie werden deze ruïnes echter volledig herbouwd. Vlak voordat de laatste koning van Italië, Umberto II, overleed koos hij er voor om de traditie van zijn voorouders in ere te houden door de Abdij van Hautecombe aan te wijzen als laatste rustplaats.

De abdij van Hautecombe vandaag de dag

Vandaag de dag staat de abdij van Hautecombe bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in het departement Savoie. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in dit gebied is een bezoekje aan deze abdij dan ook absoluut aan te raden. Tijdens uw bezoek aan deze mooie abdij zal u vooral haar rijke interieur opvallen. Zo zijn er talloze prachtige beelden en fresco’s te bewonderen. Niet alleen haar interieur, maar ook de ligging van deze bijzondere abdij is bijzonder mooi te noemen. De abdij van Hautecombe kijkt namelijk uit over het indrukwekkende Lac du Bouget. Tijdens de zomermaanden kunt u hier prachtige foto’s maken!
Abdij van Hautecombe

De abdij van Hautecombe bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende abdij zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Savoie ook interessant: