Alpe d’Huez

Alpe d’Huez is een bekende berg in de wielerwereld, en wordt regelmatig opgenomen in de route van de grootste wielerkoers ter wereld: de Tour de France. Deze berg is gelegen in de Franse Alpen, in het departement Isère in de regio Rhône-Alpes.

Alpe d'Huez

Deze berg wordt ook wel de Nederlandse berg genoemd, omdat enkele Nederlandse profwielrenners hier grote successen hebben geboekt. Ook wordt er ieder jaar het sportevenement Alpe d’Huzes georganiseerd. Dit is een wielerevenement waarvan de opbrengst geïnvesteerd wordt in het onderzoek naar kanker. De beklimming van de berg begint officieel in het dorp Le Bourg d’Oisans. Deze beklimming is 13,8 kilometer lang, telt 21 haarspeldbochten en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%.

Geschiedenis van Alpe d’Huez

De historie van de Alpe d’Huez is grotendeels bepaald door het wielrennen. Zo was Alpe d’Huez tot nu toe maar liefst 27 keer een finishplaats in de Ronde van Frankrijk. Deze berg werd voor het eerst beklommen in de Tour de France van het jaar 1952. Fausto Coppi, een Italiaanse wielrenner, kwam als eerste over de streep van de finish, en was zo de eerste wielrenner die zegevierde op de top van de Alpe d’Huez. Een belangrijke kanttekening bij dit feit is echter dat de finishlijn ongeveer op de helft van de beklimming lag. Dit is dan ook de reden dat niet iedereen het er over eens is dat Fausto Coppi gezien wordt als de allereerste winnaar op de Alpe d’Huez. Van de in totaal 27 keer dat de Alpe d’Huez is opgenomen in het parcours van de Tour de France, was het acht maal een Nederlander die als eerste over de finish kwam. Twee bekende Nederlandse wielerhelden die dit hebben gepresteerd, zijn Joop Zoetemelk, Peter Winnen en Hennie Kuiper. Sinds jaar en dag staan er, iedere keer wanneer de Alpe d’Huez opgenomen wordt in het parcours van de Tour de France, vele Nederlanders aan de kant van de weg, en dan met name in bocht 7. Deze bocht staat dan ook sinds jaar en dag bekend als de Nederlandse bocht. Sinds het jaar 2006 wordt ieder jaar de Alpe d’Huzes, het bekende wielerevenement tegen kanker, verreden op de flanken van deze berg.

Alpe d’Huez vandaag de dag

Vandaag de dag is de Alpe d’Huez een beklimming die waarschijnlijk bij vele amateurwielrenners hoog op het wensenlijstje staat. Het is echter wel belangrijk om te realiseren dat niet iedereen zomaar eventjes deze berg op fietst. Hier is een zeer degelijke voorbereiding voor nodig. Ook voor de niet-fietsers onder ons is de Alpe d’Huez echter een leuke bezienswaardigheid. De natuur in deze omgeving is namelijk adembenemend mooi, en staat garant voor vele prachtige vakantiefoto’s. Ook kan er in de omgeving naar hartenlust gewandeld worden op een van de vele wandelpaden. Een bezoek aan deze prachtige berg en haar omringende omgeving is dan ook absoluut de moeite waard!

Alpe d'Huez

Alpe d’Huez bezoeken?

Zelf deze legendarische berg per fiets beklimmen, of toch liever rustig de prachtige omgeving verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Isère ook interessant: