Antiek theater van Lugdunum

Het Antiek theater van Lugdunum, ook wel het Théâtres Romains de Fourvière genoemd, is een antiek Romeins theater dat aan het begin van onze jaartelling werd gebouwd in de Romeinse kolonie Lugdunum, dat op de plek van het hedendaagse Lyon lag. Dit bijzondere theater staat bekend als een van de mooiste historische bezienswaardigheden in het departement Rhône.Antiek theater van Lugdunum

Geschiedenis van het Antiek theater van Lugdunum

In het jaar 58 voor Christus veroverde de bekende Romeinse keizer Gaius Julius Caesar de heuvel van Fourvière. Deze heuvel was strategisch gezien belangrijk, waardoor de Romeinen besloten om hier een vesting te bouwen. Ongeveer vijftien jaar later stichtten de Romeinen hier de kolonie Lugdunum. Lugdunum zou al snel uitgroeien tot een van de belangrijkste Romeinse plaatsen van heel Gallië. Rond het jaar 15 voor Christus werd het Antiek theater van Lugdunum gebouwd. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat hierbij stenen gebruikt zijn die afkomstig moeten zijn uit Glanum, vlakbij de hedendaagse plaats Saint-Rémy-de-Provence. Tijdens haar hoogtijdagen had het theater een capaciteit van 10.000 plaatsen. Als gevolg van de val van het Romeinse Rijk raakte het Antiek theater van Lugdunum zwaar beschadigd. In 1933 werd er begonnen met de omvangrijke herstelwerkzaamheden, waardoor dit bijzondere bouwwerk tot op de dag van vandaag te bewonderen is.

Het Antiek theater van Lugdunum vandaag de dag

Vandaag de dag is het Théâtres Romains de Fourvière een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in de stad Lyon. Het theater is opengesteld voor bezoekers. In het museum dat bij dit theater hoort zijn onder meer gegraveerde stenen, beelden en sieraden te bezichtigen uit het begin van onze jaartelling, die bij dit theater zijn gevonden. Iedere zomer vind het muziekfestival ‘Nuits de Fourvière’ plaats in dit theater. Een bezoekje aan dit mooie theater en haar museum biedt een mooie inzage in het Romeinse verleden van de stad Lyon. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in deze mooie stad, of elders in het departement Rhône, is een bezoekje aan dit indrukwekkende Romeinse theater absoluut de moeite waard!

Het Antiek theater van Lugdunum bezoeken?

Wilt u dit bijzondere Romeinse theater zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Rhône ook interessant: