Aven Marzal

Aven Marzal is een grot in de Ardèche. De grot is vernoemd naar een lokale man met de naam Marzal. In 1812 kwam deze man om het leven door een gevecht met een herder. Laatstgenoemde gooide het lichaam van Marzal in een gat in de grond, waar het drie dagen later gevonden werd.

Aven Marzal

Geschiedenis van Aven Marzal

Hoewel de locatie van de grot Aven Marzal al jaren bekend was bij de lokale bevolking, duurde het tot het jaar 1892 voordat de beroemde speleoloog Martel besloot om de grot te verkennen. Samen met zijn compagnon Louis Armand bracht hij de grot in kaart. Ondanks het feit dat Martel enthousiast vertelde over schoonheid van de grot, werd de exacte locatie van deze grot al snel vergeten. De smalle ingang raakte overgroeid door bosjes, waardoor deze niet meer terug te vinden was. Martel had het interieur van de grot gedetailleerd omschreven, maar het was klaarblijkelijk niet in hem opgekomen om de exacte locatie van de grot op te schrijven. Door de jaren heen hebben beroemde speleologen als Robert de Joly gezocht naar de ingang van de grot, maar de ingang werd maar niet gevonden. Gedurende de zoektocht werden er wel andere grotten gevonden, welke de namen Marzal Deux (Marzal twee) en Marzal Faux (Marzal nep) kregen. Pas jaren later werd de ingang van de grot herontdekt. Vanaf dit moment werd de grot klaargestoomd voor het grotere publiek.

Aven Marzal vandaag de dag

Vandaag de dag is Aven Marzal toegankelijk voor het grote publiek. Gedurende een rondleiding kunnen de bezoekers zich vergapen aan de enorme stalactieten en stalagmieten die zich in deze grot bevinden. Wat deze grot zo bijzonder maakt, is het feit dat de grot erg diep is. Het pad waarover de bezoekers de grot kunnen verkennen, loopt dan ook 130 meter naar beneden. Naast dit pad loopt een ander pad, dat omhoog loopt. Anders dan andere grotten, kent deze grot nagenoeg geen horizontale ruimtes. De bezoekers dalen als het ware af in een gat, en komen na afloop van de rondleiding weer naar boven. In totaal moeten er 730 treden worden afgelegd gedurende het bezoek. De grot is verdeeld in verschillende ruimtes, waarbij er per ruimte wordt stilgestaan bij de eigenschappen van de ruimte in kwestie. Zo wordt er aangegeven waar het lichaam van de vermoordde Marzal is aangetroffen. Deze grot is anders als alle andere grotten en mede daardoor erg interessant om te bezoeken!

Aven Marzal

Aven Marzal bezoeken?

Wilt u deze unieke grot zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ardèche ook interessant: