Col de la Croix-de-Fer

Col de la Croix-de-Fer is een bekende bergpas in het departement Savoie, tussen de plaatsen Saint-Jean-de-Maurienne in het noordoosten en Bourg d’Oisans in het zuiden. De beklimming van deze bergpas wordt regelmatig opgenomen in het routeprofiel van de Tour de France. Jaarlijks wagen vele fanatieke wielrenners zich aan deze beklimming. Col de la Croix-de-Fer

Geschiedenis van Col de la Croix-de-Fer

Col de la Croix-de-Fer maakt geologisch gezien deel uit van het massief van Grandes Rousses. Tot aan het jaar 1900 was deze bergpas eigenlijk slechts een bergpas zoals alle anderen. Er liep een muilezelpad, dat al enkele eeuwen in gebruik was. In het jaar 1900 werd een gedeelte van dit pad omgevormd door weg. Dit gedeelte liep van Saint-Sorlin-d’Arves tot aan de bergpas. In het jaar 1912 werd de weg over deze bergpas, die de plaatsen Saint-Jean-de-Maurienne en Boug d’Oisans met elkaar verbond, officieel geopend. Al snel ontdekte men dat deze route een ware uitdaging was voor fietsers. In 1947 werd de beklimming van Col de la Croix-de-Fer dan ook voor het eerst opgenomen in het routeprofiel van de Tour de France. Die Italiaan Fermo Camellini ging in dat jaar de geschiedenis in als de eerste wielrenner die tijdens de Tour de France de top van deze bergpas bereikte. In totaal is de beklimming van de Col de la Croix-de-Fer 19 keer opgenomen in de route van het grootste wielerspektakel ter wereld. In 2017 werd deze beklimming voor het laatst aangedaan door de Tourkaravaan. Het was de Belg Thomas de Gendt die in deze editie als eerste boven aan kwam.

Col de la Croix-de-Fer vandaag de dag

Vandaag de dag staat deze bijzondere bergpas bekend als een van de hoogtepunten van het departement Savoie. Tijdens de heldere zomerdagen kunt u vanaf de top van deze bergpas genieten van een prachtig uitzicht over de omringende omgeving. Zowel op als in de omgeving van deze bergpas zijn verschillende wandelroutes uitgezet, waar u naar hartenlust kunt wandelen door de prachtige natuur. De amateurwielrenners onder ons kunnen zichzelf uitdagen door te proberen per fiets de top van deze indrukwekkende bergpas te bereiken. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Savoie is een bezoekje aan Col de la Croix-de-Fer absoluut de moeite waard!

Col de la Croix-de-Fer bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende bergpas zelf bezoeken en genieten van het mooie uitzicht vanaf de top? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Savoie ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk