De grot van Saint-Marcel d’Ardèche

De grot van Saint-Marcel d’Ardèche is gelegen in de Ardèche, bij het dorpje Saint-Marcel-d’Ardèche. Dit is de langste grot van de omgeving, en behoort tot de langste grotten van heel Europa. De grot is uitgesleten door de rivier Ardèche, die vier meter onder de grot door stroomt.

Saint-Marcel d'Ardèche

Geschiedenis van de grot van Saint-Marcel d’Ardèche

De ingang van de grot werd in eerste instantie ontdekt in 1836 door een jager uit de omgeving, toen zijn fret in een gat in de grond viel. Deze eerste ontdekking maakte klaarblijkelijk niet veel indruk op de jager, want er werden geen verdere pogingen ondernomen om de grot verder te verkennen. Pas in 1838 werd de grot herontdekt door de beroemde Franse speleoloog Édouard-Alfred Martel. Deze beroemde speleoloog had al eerder vele andere grotten verkent en in kaart gebracht. Met behulp van ladders en primitieve uitrustingen verkende hij samen met zijn metgezellen de grot. Hij ontdekte dat deze grot over een enorm gangenstelsel beschikte. Het duurde uiteindelijk tot 1989 voordat de grot werd opengesteld voor het publiek. Omdat de natuurlijke ingang van de grot zich op een nogal onhandige plek bevond, werd er een alternatieve ingang gemaakt via welke het publiek de grot in kon.

De grot van Saint-Marcel d’Ardèche vandaag de dag

Vandaag de dag geldt de grot van Saint-Marcel d’Ardèche als een van de meest bezochte grotten in de Ardèche. Gedurende een rondleiding is er dan ook genoeg te zien. De rondleiding gaat door meerdere zalen. De eerste zaal wordt ook wel ‘de fontein van de Maagd’ genoemd. Dit komt omdat je hier vaak water hoort druppelen langs de wanden van de grot. Ook is er een afzetting in deze zaal, waarvan meerdere onderzoekers vonden dat het lijkt op een beeld van Maria met het kind Jezus. Hier is de naam van deze zaal dan ook van afkomstig. In deze zaal is ook een wandschildering zichtbaar, welke een koe en twee geiten voor moet stellen. Dit is echter slechts een kopie. De originele wandschildering dateert uit circa 20.000 voor Christus, en bevind zich in een ruimte die niet voor het grote publiek toegankelijk is. Verder gaat de rondleiding langs talloze mooie waterbekkens en andere fraaie afzettingen. Het is dan ook niet voor niets dat deze grot zo druk bezocht wordt!

Saint-Marcel d'Ardèche

De grot van Saint-Marcel d’Ardèche bezoeken?

Wilt u zelf ervaren hoe bijzonder deze grot is? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ardèche ook interessant: