Fort l’Écluse

Fort l’Écluse is een groot fort bij het plaatsje Collonges, in het departement Ain. Het fort torent hoog uit boven de vallei van de Rhône en ligt bij een natuurlijke toegang tot Frankrijk vanuit Zwitserland, tussen de heuvels van Vuache en het Jura gebergte. Fort l'Écluse

Geschiedenis van Fort l’Écluse

De Romeinse keizer Caesar merkte al vroeg in de geschiedenis op hoe smal de vallei van de Rhône is. De Romeinen streden tegen de Helvetii, die optimaal gebruik maakten van de natuurlijke omstandigheden. In het jaar 1184 werd er een kerk gebouwd op de plek waar vandaag de dag het fort L’Écluse staat. Tijdens de middeleeuwen werd er tol geheven voor de doorgang door de vallei. Al snel groeide de route door de vallei uit tot een van de belangrijkste handelsroutes in de regio, waardoor het strategische belang van de vallei toenam. Daarom werd er in de dertiende eeuw na Christus een fort gebouwd, om deze belangrijke locatie te kunnen verdedigen tegen vijanden. In de zeventiende eeuw na Christus werd het fort l’Écluse uitgebreid op basis van de aanwijzingen van de beroemde Franse fortenbouwer Vauban. Toen het graafschap Savoie in het jaar 1860 permanent onderdeel werd van Frankrijk, verloor het fort l’Écluse haar strategische waarde. Na de Tweede Wereldoorlog werd het fort aangekocht door de staat en werd er een museum van gemaakt.

Het fort l’Écluse vandaag de dag

Sinds 1995 is het fort l’Écluse opengesteld voor bezoekers. Wanneer u het fort bezoekt kunt u deelnemen aan een rondleiding onder begeleiding van een deskundige gids, die u alles kan vertellen over dit fort. Ook worden er regelmatig tijdelijke exposities georganiseerd in het fort. Tot slot kunt u vanuit dit indrukwekkende fort genieten van een prachtig uitzicht over de omringende omgeving. Een bezoekje aan fort l’Écluse is meer dan de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Ain!
Fort l'Écluse

Het fort l’Écluse bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende fort zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ain ook interessant: