Gorges de l’Ardèche

De gorges de l’Ardèche is een dertig kilometer lange kloof. De kloof is uitgesleten door de rivier Ardèche, welke zich soms door rotsen van meer dan 300 meter hoogte heeft doorgeboord. De gorges de l’Ardèche is een van de meest populaire locaties van heel Frankrijk onder de toeristen.

Gorges de l'Ardèche

Geschiedenis van de Gorges de l’Ardèche

De geschiedenis van de Gorges de l´Ardèche gaat terug tot het begin der tijden. Door de loop van de eeuwen heen heeft de rivier Ardèche een van de mooiste kloven van Frankrijk uitgesleten.
In de kloof zijn overblijfselen gevonden die duiden op het feit dat er al vroeg in de geschiedenis mensen moeten hebben gewoond in en rondom de kloof. Dit wordt onder meer duidelijk door de vondst van allerlei muurschilderingen in enkele van de vele grotten die dit gebied rijk is. Uit bestudering van muurschilderingen in de grot Chauvet blijkt dat er al sprake moet zijn geweest van menselijk leven in de Gorges de l’Ardèche omstreeks 31.000 jaar voor Christus.
De recentere geschiedenis van de Gorges de ‘Ardèche begint in de 12e eeuw, toen de Tempeliers een ziekenhuis bouwden voor de slachtoffers van de pest die terugkeerden van de kruistochten. De ruines van dit ziekenhuis uit de twaalfde eeuw zijn nog zichtbaar vanaf enkele uitkijkpunten als het Balcon Maladrerie. In 1960 werd de eerste weg gebouwd langs de noordelijke kant van de kloof, tussen de gehuchten Chames en Sauze. Vanaf dat moment werd de kloof beter bereikbaar, en zou deze uitgroeien tot een van de meest populaire toeristische bestemmingen van Frankrijk.

Gorges de l’Ardèche vandaag de dag

Vandaag de dag is de Gorges de ‘Ardèche een van de mooiste kloven in Frankrijk. Het is dan ook niet vreemd dat deze kloof zo populair is bij toeristen. Zo is het mogelijk om door de kloof te kanoën, waarbij er genoten kan worden van het omliggende indrukwekkende landschap. In de kloof zijn tevens meerdere grotten te bezichtigen. Ook is het aan te raden om de kloof per auto te verkennen. Stop dan wel regelmatig op een van de prachtige uitkijkpunten om optimaal te genieten van het natuurschoon van deze kloof!

Gorges de l'Ardèche

De Gorges de l’Ardèche bezoeken?

Zelf door de Gorges de l’Ardèche kanoën? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ardèche ook interessant: