Gorges de la Bourne

Gorges de la Bourne is een indrukwekkende kloof in het zuidoosten van Frankrijk, in de departementen Isère en Drôme. Deze kloof, die door de rivier Bourne is uitgesleten, is ongeveer 22 kilometer lang en loopt van het plaatsje Villard-de-Lans naar Pont-en-Royans. Gorges de la Bourne

Geschiedenis van Gorges de la Bourne

Deze indrukwekkende kloof is het resultaat van een duizenden jaren durend proces waarbij de kracht van het water van de rivier Bourne zich door het plateau van de Vercors heen heeft gesleten. Het resultaat is een evenzo indrukwekkende als prachtige kloof, die al eeuwenlang bewonderd wordt om haar natuurschoon. Aan het einde van de negentiende eeuw besloot men om een weg aan te leggen in de kloof, zodat behalve wandelaars ook automobilisten deze prachtige kloof konden verkennen. In het jaar 1861 begon men dan ook met de aanleg van deze weg. Na elf jaar aan werkzaamheden werd de route door de Gorges de la Bourne in het jaar 1872 voor het verkeer geopend. Al snel vergaarde deze spectaculaire route grote bekendheid. Mede dankzij de aanleg van deze route staat de Gorges de la Bourne tot op de dag van vandaag bekend als een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in het departement Isère.

Gorges de la Bourne vandaag de dag

Vandaag de dag staat de Gorges de la Bourne bekend als een van de mooiste landschappen in het departement Isère. Hoewel deze kloof minder bekend is dan bijvoorbeeld de Gorges du Verdon, die zuidelijker gelegen is, is een ritje door Gorges de la Bourne meer dan de moeite waard. Sterker nog, de D531, de weg die door deze kloof heen loopt, staat bekend als een van de meest spectaculaire routes ter wereld. Een waarschuwing voor diegenen met hoogtevrees: op sommige delen van de route kijkt u vanuit de auto zo recht de duizelingwekkende diepte in. Op verschillende locaties in de Gorges zijn kleine parkeerplaatsen aangelegd. Zo kunt u even op adem komen van de spannende rit en in alle rust genieten van deze prachtige kloof. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Isère of het aangrenzende departement Drôme is een ritje door deze bijzondere kloof meer dan de moeite waard!
Gorges de la Bourne

Gorges de la Bourne bezoeken?

Wilt u deze spectaculaire kloof zelf bezichtigen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Isère ook interessant: