Grot van Chauvet

De grot van Chauvet is een grot gelegen in het departement Ardèche. De grot staat bekend om haar prehistorische muurschilderingen, die tot de best bewaard gebleven muurschilderingen ter wereld worden gerekend. Het bijzondere aan de muurschilderingen in de grot van Chauvet is dat sommige muurschilderingen maar liefst 32.000 jaar oud zijn. Daarmee zijn deze muurschilderingen meer dan 15.000 jaar ouder dan de muurschilderingen in de grot van Lascaux. Grot van Chauvet

Geschiedenis van de grot van Chauvet

De grot van Chauvet werd, zeker in vergelijking met andere grotten in Zuid-Frankrijk, relatief laat ontdekt, in december van het jaar 1994. Drie Franse speleologen beklommen een steile rotswand langs de rivier Ardèche en ontdekten een kleine opening, verscholen achter rotsblokken. De speleologen werden naar verluid op het spoor van de grot gebracht doordat zij twee kleine rode strepen aantroffen op een steen. De drie speleologen, Chauvet, Brinal en Hillaire raken enthousiast en ontdekken al snel een koude luchtstroom die hen naar de ingang van de grot van Chauvet leidt. Al na enkele stappen in de zojuist ontdekte grot te hebben gezet, wordt hen duidelijk hoe bijzonder deze ontdekking is. Zo treffen zij talloze muurschilderingen aan van vele verschillende dieren, waaronder paarden, leeuwen neushoorns en mammoeten. De reden dat de grot niet eerder is ontdekt bleek een natuurlijke oorzaak te hebben. Zo zou het wegglijden van een overhangende klif, zo’n 21.000 jaar geleden, de toegang tot de grot hebben afgesloten. Al snel na de ontdekking van de grot van Chauvet werd besloten om enkel onderzoekers toe te laten tot de grot, omdat men bang was dat de toestroom van het grote publiek ten koste zou gaan van de kwaliteit van de muurschilderingen. Er werd besloten om, evenals bij de grot van Lascaux in de Dordogne het geval is, een zogenaamde replicagrot te maken. Op 25 april 2015 werd de replica van de grot van Chauvet geopend voor het grote publiek, dat zich vanaf dat moment kon vergapen aan de schoonheid van deze bijzondere grot.

De grot van Chauvet vandaag de dag

Vandaag de dag is de originele grot van Chauvet nog steeds afgesloten voor het grote publiek. Sinds apil 2015 kan men echter terecht in Caverne du Pont d’Arc, de replica van de grot. Deze replica is de grootste replica van een grot in de hele wereld en is tien maal groter dan de replica van de grot van Lascaux. Het bijzondere aan deze replica is dat men er in is geslaagd om de omstandigheden in de oorspronkelijke grot na te bootsen, waardoor het net lijkt alsof u door de echte grot loopt. Een bezoekje aan deze indrukwekkende bezienswaardigheid is meer dan de moeite waard!
Grot van Chauvet

De grot van Chauvet bezoeken?

Wilt u de grot van Chauvet zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ardèche ook interessant: