L’Aven d’Orgnac

L’Aven d’Orgnac is een druipsteengrot. De grot is gelegen nabij Vallon-Pont-d’Arc, in het departement Ardèche.

Geschiedenis van L’Aven d’Orgnac

Het bestaan van L’Aven d’Orgnac was al lange tijd bekend bij de lokale bevolking. Zij hadden tevens de natuurlijke ingang van de grot al gevonden, maar hadden er nooit in durven afdalen. Wel werd de ingang van de grot al sinds jaar en dag gebruikt door de lokale bevolking om zich te ontdoen van de kadavers van dode dieren.

L'Aven d'Orgnac

Op 19 augustus 1935 daalde een team van Franse speleologen onder leiding van Robert de Joly af in de grot. Direct onder de natuurlijke opening, een verticale schacht van 50 meter, ontdekten zij een puinkegel van alles wat er door de eeuwen heen in het gat was gegooid. Naast de beenderen van dode dieren die door de lokale bevolking in het gat waren gegooid, werden er ook beenderen gevonden van rendieren en bizons. Uit nader onderzoek bleek dat deze stamden uit de IJstijd. Ook werd er een grote zaal gevonden met bijzonder veel stalagmieten, stalactieten en monolieten. L’Aven d’Orgnac bleek een hele grote grot te zijn, met meerdere grote ruimtes en gangen. In 2000 werd de grot officieel erkend als een Grand Site de France. Vanaf dit moment gold L’Aven d’Orgnac als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk.

L’Aven d’Orgnac vandaag de dag

Vandaag de dag trekt L’Aven d’Orgnac rond de 140.000 bezoekers per jaar. Onder begeleiding van een deskundige gids dalen de bezoekers via meerdere zalen af tot circa 120 meter onder zeeniveau. De rondleiding voert langs meerdere indrukwekkende zalen. Niet alle zalen en gangen kunnen worden bezocht. Zoals eerder gesteld is L’Aven d’Orgnac een grote grot. Slechts een deel van de gangen en zalen is middels de rondleiding te bezichtigen. Aan het eind van de rondleiding worden de bezoekers met behulp van een lift weer naar de oppervlakte gebracht. Nabij de ingang van de grot is tevens een museum gevestigd. In dit museum kunt u het prehistorische erfgoed van de Ardèche ontdekken. Een bezoekje aan deze prachtige grot is meer dan de moeite waard en perfect te combineren met een rit door de prachtige gorges de l’Ardèche.

L'Aven d'Orgnac

L’Aven d’Orgnac bezoeken?

Zelf deze grot bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ardèche ook interessant: