Le Palais Idéal

Le Palais Idéal du Facteur Cheval is een enorm gebouw in het dorpje Hauterives dat door de Franse postbode Ferdinand Cheval gedurende een periode van circa dertig jaar is gebouwd.

Le Palais Idéal

Geschiedenis van Le Palais Idéal

De Franse postbode Ferdinand Cheval droomde twaalf jaar lang van het maken van een groot gebouw. Gedurende zijn rondes als postbode verzamelde hij allerlei soorten stenen en ander materiaal waarmee hij zijn Palais Idéal maakte. Overdag werkte Cheval als postbode, waarna hij veelal ’s nachts bouwde aan het bouwwerk van zijn dromen, onder het licht van een olielamp. Het is dan ook niet gek dat hij in de streek als ‘een beetje excentriek’ werd beschouwd. In zijn bouwwerk verwerkte Cheval allerlei landschappen en hoogtepunten uit de geschiedenis. Zo zijn er onder andere elementen uit de Bijbel en uit het hindoeïsme verwerkt in zijn markante bouwwerk. In de eerste twee decennia was Cheval vooral bezig met het maken van de buitenmuren van zijn Palais Idéal. Pas nadat de buitenmuren van het bouwwerk waren voltooid, kon Cheval verder werken aan de overige elementen. Nog voordat het Palais Idéal in zijn geheel af was, verspreidde het verhaal van het project van de Franse postbode zich als een lopend vuurtje. Hierdoor kreeg Cheval onder andere de steun van beroemde schilders als Pablo Picasso, die hun bewondering uitspraken voor het bouwwerk. Cheval had de wens om samen met zijn vrouw nabij zijn Palais Idéal begraven te worden. Toen hem bekend werd dat de lokale autoriteiten dit niet zagen zitten, besteedde hij acht jaar aan het bouwen van zijn eigen mausoleum op de begraafplaats van Hauterives. Cheval stierf op 88-jarige leeftijd, ongeveer een jaar nadat hij zijn mausoleum had voltooid. In 1969 werd het Palais Idéal uitgeroepen tot nationaal monument.

Le Palais Idéal vandaag de dag

Vandaag de dag is dit bijzondere bouwwerk voor iedereen toegankelijk. Het paleis is het gehele jaar lang dagelijks geopend. Dagelijks vergapen talloze bezoekers zich aan de aparte creatie van de postbode Ferdinand Cheval. Een bezoek aan dit bijzondere bouwwerk is absoluut de moeite waard!

Le Palais Idéal

Le Palais Idéal bezoeken?

Wilt u dit bijzondere paleis zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Drôme ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk