Vercors

De Vercors is een groot natuurgebied ten zuidwesten van de stad Grenoble. Het gebied wordt begrenst door vier rivieren, namelijk de Isère in het noorden, de Rhône in het westen, de Drôme in het zuiden en tot slot de Drac in het oosten. De meest bekende berg in de Vercors is de Mont Aiguille, die circa 2086 meter hoog is. Het gebied is zeer geliefd door wandelaars en bergbeklimmers.

Vercors

Geschiedenis van de Vercors

De naam ‘Vercors’ is afkomstig van een lokale Keltische stam, die ten tijde van het Romeinse Rijk in het gebied zou hebben gewoond. Deze stam was beter bekend als de Vertacomicorii. Het duurde niet lang voordat ook dit gebied door de Romeinen werd toegeëigend. Gedurende de Romeinse overheersing bleek al hoe ruig dit gebied was. Zo bleek het niet eenvoudig om door de Vercors te reizen. Dit werd veroorzaakt door de vele bergen en hellingen. In de middeleeuwen ontstonden de eerste dorpjes in dit gebied. Dorpjes als la Chapelle, Saint Julien en Saint Agnan werden gesticht in wat nu de vallei van de Vercors wordt genoemd. Het duurde niet lang voordat de bossen in dit gebied benut werden door de houtindustrie. Gedurende de Tweede Wereldoorlog diende dit gebied als uitvalsbasis van het Franse verzet. Vanuit het bergachtige gebied werden verschillende sabotageacties uitgevoerd die bijvoorbeeld als doel hadden om de transporten van de Duitse bezetter te ontregelen. Dit leidde tot een grote, verschrikkelijke vergeldingsacties van de Duitsers. Zo werd het dorpje Vassieux in haar geheel uitgemoord, en met de grond gelijk gemaakt. In 1968 vonden de Olympische Winterspelen plaats in het noordelijke deel van dit gebied, zoals in en nabij de dorpjes Villars de Lans en Autrans.

Vercors vandaag de dag

Vandaag de dag is dit prachtige gebied een van de mooiste natuurgebieden van Frankrijk. De indrukwekkende bergkammen en uitgestrekte bossen, maken van de Vercors een geschikt gebied voor wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers. Behalve de uitgestrekte bossen, zijn ook de talloze kleine dorpjes in dit gebied erg leuk om eens te bezoeken. In het dorpje Vassieux bevind zich een museum dat gewijd is aan het Franse verzet. Dit museum is een aanrader voor iedereen die zich interesseert in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De Vercors is een prachtig gebied, en biedt voor ieder wat wils, of u nou de voorkeur geeft aan indrukwekkende wandelingen, of simpelweg wilt genieten van de rust.

Uitzicht op de Vercors

De Vercors bezoeken?

Op vakantie naar dit schitterende natuurgebied? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Isère ook interessant: