Loire

Het departement Loire is een van de acht departementen in de regio Rhône-Alpes. De overige zeven departementen zijn: Ain, Drôme, Isère, Ardèche, Rhône, Savoie en Haute-Savoie. In dit departement liggen verschillende grotere steden, waarvan Saint-Étienne, Roanne en Montbrison de belangrijkste steden zijn. Het departement wordt omringd door de departementen Rhône, Isère, Ardèche, Haute-Loire, Puy-de-Dôme, Allier en Saône-et-Loire. Het departement dankt haar naam aan de gelijknamige rivier, die het departement doorkruist. Loire

Geschiedenis van het departement Loire

Het gebied rondom de rivier Loire werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. Zo zijn er in de Gorges de la Loire menselijke resten en prehistorische voorwerpen gevonden die er op duiden dat dit gebied al relatief vroeg in de geschiedenis bewoond is geweest.
In tegenstelling tot vele andere departementen in Frankrijk, ontstond dit departement niet in het jaar 1790 maar in 1793, nadat het departement Rhône-et-Loire, dat wel in 1790 werd gecreëerd, werd opgesplitst in twee afzonderlijke departementen, Loire en Rhône. Het grondgebied van het departement komt zo goed als overeen met het gebied van de oorspronkelijke provincie Forzes, die als direct gevolg van de Franse Revolutie ophield te bestaan.

Loire vandaag de dag

Vandaag de dag is het dit departement in de regio Rhône-Alpes een prima vakantiebestemming. Zo zijn geliefde toeristische bestemmingen als de Ardèche prima bereikbaar. Ook in het departement zelf is echter genoeg te beleven. Zo is de stad Saint-Étienne meer dan de moeite waard om eens te bezoeken. In het zuidoosten ligt het natuurpark van Pilat. Dit is het meest bosrijke gebied van dit departement en is een prima locatie voor wandelaars en natuurliefhebbers. Ook een bezoekje aan het prachtige Le Puy-en-Velay, gelegen in het aangrenzende departement Haute-Loire in de regio Auvergne, is meer dan de moeite waard. Het moge duidelijk zijn: dit mooie departement is een prima vakantiebestemming voor een veelzijdige vakantie.
Loire

Vakantie in Loire?

Wilt u uw vakantie doorbrengen in dit prachtige gebied? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Loire ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk