Alba-la-Romaine

Alba-la-Romaine is een plaats in het departement Ardèche en ligt aan de voet van het massief du Coiron, ten westen van de stad Montélimar. De plaats is met name bekend vanwege haar Romeinse overblijfselen in en rondom de plaats.Alba-la-Romaine

Geschiedenis van Alba-la-Romaine

Hoewel uit verschillende vondsten elders in het departement Ardèche is gebleken dat dit gebied al tijdens de prehistorie bewoond moet zijn geweest, begint de geschiedenis van het plaatsje eigenlijk pas tijdens tijdens de opkomst van het Romeinse Rijk, toen dit gebied werd bewoond door een Keltische stam, bekend als de Helvii. Zij stichtten een plaatsje onder de naam Alba Helviorum, het hedendaagse Alba-la-Romaine. Toen de Romeinen in dit gebied arriveerden raakte de cultuur van de Helvii vermengd met de Romeinse cultuur en brak er een periode van bloei aan. Het plaatsje groeide uit tot een van de belangrijkste plaatsen in de regio en vertoonde al snel typerende Romeinse kenmerken. Niet lang na de val van het Romeinse Rijk werd het plaatsje meerdere malen geplunderd. In de vierde eeuw werd Alba-la-Romaine nagenoeg volledig met de grond gelijk gemaakt door de Vandalen. Niet veel later, nadat de plaats weer was opgebouwd, werd Alba-la-Romaine wederom geplunderd, dit maal door de barbaren. In de zesde eeuw na Christus werd het plaatsje herbouwd op en stijle rots, boven de Romeinse ruïnes. In de Middeleeuwen stond de plaats bekend onder de naam Aps, een verwijzing naar haar eerste bestuurders die in het kasteel bij het plaatsje verbleven. Op 20 november 1903 werd besloten om de naam van het plaatsje te veranderen naar haar oorspronkelijke naam: Alba. Op 5 juni 1986 werd besloten om de naam voor de laatste keer te veranderen in Alba-la-Romaine, ter nagedachtenis aan het Romeinse verleden.

Alba-la-Romaine vandaag de dag

Vandaag de dag is dit plaatsje een van de meest bijzondere plaatsen in het departement Ardèche. Dit heeft voornamelijk te maken met de vele Romeinse resten die in en rondom het plaatsje te vinden zijn. De belangrijkste Romeinse bezienswaardigheden van de plaats zijn onder meer de overblijfselen van het forum, een oud Romeins theater, delen van een badhuis en de fundamenten van enkele Romeinse villa’s. Ook is er in Alba-la-Romaine een museum te vinden over de Romeinse geschiedenis van deze plaats, waar onder meer een standbeeld dat in 1992 opgegraven werd te bewonderen is. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Ardèche is een bezoekje aan de prachtige plaats Alba-la-Romaine absoluut de moeite waard.
Alba-la-Romaine

Alba-la-Romaine bezoeken?

Wilt u deze mooie plaats zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Ardèche ook interessant: