Chambéry

Chambéry is een van de grotere steden in het departement Savoie en is de hoofdstad van dit departement. De stad kent een rijke geschiedenis en staat bekend om haar prachtige binnenstad.Chambéry

Geschiedenis van Chambéry

De stad werd gesticht op een kruispunt van enkele belangrijke handelsroutes aan de rivier Leysse, die de Dauphiné, Bourgondië, Zwitserland en Italië met elkaar verbonden. Tijdens de middeleeuwen stond de plaats bekend onder de naam Lemencum. Tijdens de middeleeuwen zou de plaats echter nog meerdere malen van naam wisselen. Zo werd de plaats in 1016 Camefriacum genoemd, om vervolgens in het jaar 1029 de naam Camberiaco te krijgen. In het jaar 1036 werd de naam veranderd in Cambariacum, en in 1044 in Cambariaco. In 1233 werd de naam veranderd in Chamberium, om vervolgens in 1603 eindelijk de naam Chamberi te krijgen. De geschiedenis van Chambéry is sterk verweven met die van het graafschap Savoye. Tussen 1295 en 1563 was Chambéry zelfs de hoofdstad van het graafschap, dat zich uitstrekte van Bourg-en-Bresse in het westen, Nice in het zuiden en Turijn in het zuid-oosten. Hoewel Frankrijk dit gebied in 1792 annexeerde, werd het gebied nadat Napoleon bij Waterloo werd verslagen, teruggegeven aan het graafschap Savoye. In 1860 werden de gebieden rondom Nice en Chambéry bij Frankrijk gevoegd.

Chambéry vandaag de dag

Vandaag de dag staat deze stad bekend als een van de mooiste plaatsen in het departement Savoie. Met name haar prachtige oude binnenstad is meer dan de moeite waard om te bezoeken. In de binnenstad vindt u onder meer het kasteel van de hertogen van Savoye en de meest beroemde bezienswaardigheid van de stad: de Olifantenfontein. Chambéry is een perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de Franse Alpen. Zo behoren onder meer uitstapjes naar steden als Lyon, Annecy en Grenoble tot de mogelijkheden wanneer u uw vakantie in of rondom deze plaats doorbrengt.
Chambéry

Chambéry bezoeken?

Wilt u deze prachtige plaats zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Savoie ook interessant: