Die

Die is een plaats in het departement Drôme. Het stadje grenst aan het natuurgebied Vercors. Het stadje is bekend vanwege de Clairette de Die, een frisse halfzoete mousserende witte wijn.

Die

Geschiedenis van Die

Over de vroege geschiedenis van het stadje is niet veel bekend. Het is aannemelijk dat het stadje zijn oorsprong vindt in de eerste eeuw na Christus. Die was gelegen aan een Romeinse weg, welke de verbinding vormde tussen de rivieren Rhône en Durance. Deze weg was dan ook erg belangrijk voor de handel in dit gebied. De stad en de nabije omgeving maakten deel uit van de Romeinse provincie Gallia Narbonensis. Door de toenemende handel werd het stadje alsmaar groter. Het stadje werd uitgeroepen tot de hoofdstad van de omringende regio, die bekend stond als Voconses. Mede vanwege de groei van de stad, is er tussen de jaren 285 en 305 na Christus een muur om de stad heen gebouwd. Zo kon Die beschermd worden tegen aanvallen van vijandige stammen. Ook na de val van het Romeinse Rijk groeide het stadje gestaag in omvang. Pas in de zestiende eeuw brak er een zwarte periode aan voor de stad. Halverwege de zestiende eeuw heeft het stadje zwaar geleden onder de gevolgen van de Godsdienstoorlogen tussen de katholieken en de hugenoten. Er werden vele gebouwen verwoest, en ook de inwoners van het stadje kregen te maken met de gevolgen van de Godsdienstoorlogen. Het zou uiteindelijk tientallen jaren duren voordat het stadje weer volledig hersteld zou zijn.

Die vandaag de dag

Vandaag de dag is dit een plaatsje waar de sporen uit de geschiedenis nog goed zichtbaar zijn. Zo is onder andere de Porte Saint-Marcel te bezichtigen. Deze stadspoort uit de derde eeuw na Christus was ooit de belangrijkste toegangspoort van de stad. Ook het museum is een bezoekje waard. Het museum biedt een leuke inzage in de geschiedenis van het stadje en haar omgeving. Tot slot zijn er door het hele stadje heen vele prachtige Romeinse opschriften en kapitalen te zien. Voor wie geïnteresseerd is in de historie van dit prachtige stukje Frankrijk is Die een leuke plaats om te bezoeken. Vergeet vooral niet te genieten van een heerlijk glas Clairette!

Porte Saint-Marcel in Die

Die bezoeken?

Zelf dit leuke historische stadje verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Drôme ook interessant: