Dieulefit

Dieulefit is een plaatsje in het departement Drôme en staat bekend om haar keramiek. Dieulefit betekent letterlijk ‘door God geschapen’.Dieulefit

Geschiedenis van Dieulefit

Het heuvelachtige gebied rondom het huidige plaatsje is sinds de Oudheid bewoond geweest. Zo is bekend dat het Gallische volk dat bekend stond als de Voconces in het gebied leefden. Al tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk werden er in Dieulefit potten gebakken. Zo zijn e onder meer oude amphora’s uit deze tijd gevonden. Door de eeuwen heen ontwikkelde Dieulefit zich als een klein plaatsje, dat steeds meer bekendheid vergaarde vanwege haar potten en keramiek. Tot aan de middeleeuwen leek niets de verdere ontwikkeling van het plaatsje in de weg te staan, totdat in de veertiende eeuw na Christus de pestepidemie uitbrak, die veel slachtoffers maakte onder de bevolking. Er werd een kapel gebouwd in het centrum van het dorp, die gewijd was aan de heilige St. Roch, die gold als de beschermheilige tegen de pest. Na de pestepidemie begon ook de wolindustrie rondom het plaatsje zich te ontwikkelen. Ook werd het plaatsje aangesloten op de verschillende bergroutes, waardoor het beter bereikbaar werd en een periode van groei doormaakte. Tot slot werden er ook parken aangelegd, waardoor de aantrekkingskracht van het plaatsje voor kunstenaars enorm toenam. Zo vestigde onder meer de bekende Franse dichter Ernest Chalamel zich in het plaatsje.

Dieulefit vandaag de dag

Vandaag de dag staat dit plaatsje bekend als een van de leukste dorpjes in de Drôme. Zoals aangegeven is het plaatsje bekend om haar keramiek. Dit is echter niet de enige reden om dit leuke plaatsje te bezoeken. De combinatie van de oude straatjes en mooie gebouwen en de wekelijkse markten waar u aan het juiste adres bent voor vele lokale specialiteiten, maken van Dieulefit een plaatsje om verliefd op te worden. Dieulefit is een perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de Drôme en ook wanneer u uw vakantie doorbrengt in deze contreien is een bezoekje aan dit prachtige plaatsje meer dan de moeite waard.
Dieulefit

Dieulefit bezoeken?

Wilt u dit leuke plaatsje in de Drôme zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Drôme ook interessant: