Grenoble

Grenoble is de hoofstad van het departement Isère, en is gelegen in de regio Rhône-Alpes. Na de steden Lyon en Saint-Etienne is Grenoble de grootste stad van de regio Rhône-Alpes. De stad wordt ook wel de hoofdstad van de Alpen genoemd.

Grenoble

Geschiedenis van Grenoble

Volgens verschillende onderzoekers is deze stad ontstaan uit het kleine Gallische dorpje Cularo, dat zo rond het jaar 43 voor Christus gesticht moet zijn door de Allobroges. Dit was een Gallische stam. Toen de Keizer van het West-Romeinse Rijk, Gratian, het dorpje Cularo bezocht, was hij aangenaam verrast door het warme welkom en de gastvrijheid van de inwoners van dit dorpje. Als dank voor dit hartelijke welkom werden er meerdere Romeinse gebouwen aangelegd, waardoor het dorpje uitgroeide tot een klein Romeins stadje. Om dit te vieren werd de naam van het stadje Culato omgedoopt in Gratianopolis, naar de Romeinse Keizer. Uiteindelijk zou de naam van het stadje in de Middeleeuwen veranderd worden in Grenoble.
Na de val van het Romeinse Rijk wisselde het stadje en de omringende omgeving meerdere malen van eigenaar. Zo werd de stad eerst toebedeeld aan het Bourgondische koninkrijk in de vijfde eeuw na Christus, om vervolgens toebedeeld te worden aan het koninkrijk van Arles. In het jaar 1032 na Christus werd de stad en de omringende omgeving geïntegreerd in het Heilige Roomse Rijk. Uiteindelijk zou Grenoble in het jaar 1349 toegekend worden aan de koning van Frankrijk. Ondertussen nam het stadje in omvang toe. Om zowel de inwoners als de stad zelf te beschermen, werd er in de periode van 1591 tot 1626 een groot fort gebouwd, en werden er talloze verdedigingswerken aangelegd. In het jaar 1968 werden er in Grenoble de Olympische Winterspelen georganiseerd. Dit grote evenement vormde de aanleiding voor grote investeringen in de infrastructuur van de stad. Hierdoor kon de stad door blijven groeien tot het prachtige Grenoble zoals we dat vandaag de dag kennen.

Grenoble vandaag de dag

Vandaag de dag is Grenoble een gezellige stad om eens te verkennen. De stad ligt op de route naar het zuiden, waardoor veel vakantiegangers hier een overnachting inplannen. Grenoble is echter meer dan slechts een stad met veel hotels voor vakantiegangers op doorreis. Wie de moeite neemt om deze stad te verkennen, zal al snel zien dat deze stad meerdere interessante bezienswaardigheden herbergt. Niet alleen is de oude binnenstad erg leuk om doorheen te lopen, ook kunt u hier goed winkelen. Vergeet gedurende uw bezoek vooral niet om het fort te bewonderen! Ook het paleis van het Parlement van Dauphiné is prachtig, en leuk om eens van dichtbij te bewonderen. Tot slot is ook het museum van Grenoble absoluut de moeite waard om te bezoeken. Dit museum herbergt onder andere schilderijen van grote en bekende kunstenaars als Andy Warhol Rubens en Gaugin. Deze stad is meer dan slechts een ideale plaats om te overnachten voor vakantiegangers op doorreis. Zij die de moeite nemen om de binnenstad van deze leuke stad te verkennen zullen het kunnen bevestigen: Grenoble is een prachtige stad, en absoluut de moeite waard om te bezoeken!

Grenoble

Grenoble bezoeken?

Zelf deze prachtige stad verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Isère ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk